ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βραβεία περιβάλλοντος των Οικολόγων: «Ας αλλάξουμε συνήθειες»

Βραβεία περιβάλλοντος των Οικολόγων: «Ας αλλάξουμε συνήθειες»

Στην υποχρέωση πολιτών αλλά και των κυβερνήσεων να αλλάξουν συνήθειες και να κάνουν βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στάθηκαν ομιλητές στα ετήσια βραβεία περιβάλλοντος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κατά τη διάρκεια των οποίων τιμήθηκαν ενεργοί πολίτες για τη στάση τους απέναντι στη ζωή και την αειφορία.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για όλους μας, τόσο θεσμούς όσο και οργανωμένα σύνολα, αλλά και πολίτες είναι μεγάλες».

«Έχουν να κάνουν με μεγάλα, αλλά και μικρά βήματα, καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν, αν υιοθετούνταν από όλους μας, να αλλάξουν τον χάρτη της Γης, να τον κάνουν πιο πράσινο και τη Γη μας πιο όμορφη, πιο φιλόξενη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη «οι επιπτώσεις που επέφερε και συνεχίζει δυστυχώς να επιφέρει η ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα στο περιβάλλον δημιούργησαν ένα διεθνές οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα, έστω και αργά, σε αφύπνιση και αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών για την προστασία και διατήρησή του, με μοναδικό σκοπό την επιβίωση της ζωής και του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη μας, που μαστίζεται από υπερθέρμανση, ξηρασία, απερήμωση, μόλυνση, ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα νομοθετικά μέτρα και τις ρυθμίσεις που έχει λάβει το νομοθετικό σώμα «που αποσκοπούν στην ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής και την απάμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής».

Ανέφερε «ενδεικτικά μόνο τα πρόσφατα νομοθετήματα, κάποια από αυτά εναρμονιστικά, για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση των συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών, τον έλεγχο της ρύπανσης, την προστασία της άγριας πανίδας και τον περιορισμό της εκπομπής των ρύπων των μηχανοκίνητων οχημάτων».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώγου έδωσε ως παράδειγμα την 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία στις συνεντεύξεις της αναφέρει ότι « η κλιματική αλλαγή είναι άσπρο –μαύρο,  ή ο ανθρώπινος πολιτισμός μας θα συνεχίσει να υπάρχει ή όχι. Δεν υπάρχει γκρίζο όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας. Πρέπει να σταματήσουμε την εκπομπή αερίων θερμοκηπίου. Και όλοι πρέπει να αλλάξουμε γι αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι ενώ  λένε ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια απειλή, στη συνέχεια απλά συνεχίζουν τις κακές τους συνήθειες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου, πέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων, την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και επίτευξη των στόχων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο  αυτό που χρειάζεται να κατανοήσει η ανθρωπότητα είναι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι η μόνη αιτία της αλλαγής του κλίματος.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το σύμπτωμα ενός λανθασμένου, σπάταλου αναπτυξιακού, μη βιώσιμου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης», είπε.

Κατ’ επέκταση, πρόσθεσε, «η λύση βρίσκεται στην επαναξιολόγηση του μοντέλου αυτού και σε έναν επανακαθορισμό των εννοιών της ευημερίας και της περιβαλλοντικής και δια-γενεακής δικαιοσύνης».

Υπάρχει ανάγκη για άμεση στροφή των οικονομιών προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, μια στροφή που θα οδηγεί ,ταυτόχρονα, στην έξοδο από τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, δημιουργώντας νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Οι αποφάσεις, σημείωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «πέρα από πολιτικές σε επίπεδο κρατών είναι και προσωπικές και εκφράζονται μέσα από την αλλαγή στις συνήθειες, την πράσινη κατανάλωση και το πράσινο επιχειρείν στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο Μάρκος Τράγκολας, Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λευκωσίας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών Κόρνου, η Κίνηση Ποιότητας Βελτίωσης Ζωής Ιδαλίου, το Ειδικό Σχολείο Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας, η ομάδα AKAMAS Clean-Up Team.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στην Πάφο: Η νύχτα ήταν ήσυχη χωρίς αναζωπυρώσεις - Σε επιφυλακή τα εναέρια μέσα

Βρήκαν στο σπίτι του κλεμμένη μοτοσυκλέτα - Φόρεσαν χειροπέδες σε 18χρονο

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Survivor 2024: Κλείδωσαν οι τρεις μονομάχοι, αλλάζουν οι ασυλίες - Δείτε βίντεο

Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης - 49χρονος έπεσε με το όχημά του σε γκρεμό - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο



Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top