Ασθενείς ζητούν από ιατρούς του ΓεΣΥ να ενεργούν με βάση γνωματεύσεων γιατρών εκτός σχεδίου

Ασθενείς ζητούν από ιατρούς του ΓεΣΥ να ενεργούν με βάση γνωματεύσεων γιατρών εκτός σχεδίου

Πατέντες που φαίνεται όμως πως δεν θα γίνουν αποδεκτές. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κάποιοι ασθενείς επιστρατεύουν ενδιαφέρουσες πρακτικές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, ασθενείς ζητούν από ιατρούς του ΓεΣΥ να ενεργούν με βάση γνωματεύσεων γιατρών εκτός σχεδίου.

Αναλυτικά: «Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, διευκρινίζει στους δικαιούχους του ΓεΣΥ ότι οι ιατροί που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ καλούνται με βάση τη Νομοθεσία να ασκούν την ιατρική στη βάση της επιστημονικής τους κατάρτισης και έχουν δικαίωμα και καθήκον να καθορίζουν τη φαρμακευτική αγωγή και τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασθενείς/δικαιούχους τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι δικαιούχοι παρουσιάζονται σε ιατρούς που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ έχοντας την απαίτηση να συνταγογραφούνται φαρμακευτικά προϊόντα, ή να δίδονται παραπεμπτικά ή παραγγελίες για εργαστηριακές ή διαγνωστικές εξετάσεις στη βάση γνωματεύσεων ιατρών που δεν συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Επ’ αυτού, και καθώς τόσο ο Οργανισμός όσο και οι συμβαλλόμενοι παροχείς οφείλουν να εφαρμόζουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ξεκαθαρίζει ότι οι ιατροί που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ έχουν καθήκον και δικαίωμα να επιτελούν το ιατρικό λειτούργημα στη βάση των επιστημονικών κριτηρίων των ιδίων και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπόχρεοι να προβαίνουν σε διεργασίες κατά τη βούληση είτε των δικαιούχων είτε άλλων παροχέων.

Με βάση τα πιο πάνω, οι δικαιούχοι καλούνται όπως σταματήσουν να προβαίνουν σε τέτοιες πρακτικές, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη των ιατρών που συμμετέχουν στο ΓεΣΥ για την άσκηση της ιατρικής στην βάση των επιστημονικών τους γνώσεων και πρακτικής».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η Κύπρος στο προσκήνιο: Η επίσκεψη Κόστα, η «γεωγραφία» της Ολγκίν και η γεωπολιτική πυξίδα της ΕΕ

Η Κύπρος στο προσκήνιο: Η επίσκεψη Κόστα, η «γεωγραφία» της Ολγκίν και η γεωπολιτική πυξίδα της ΕΕ

Σε μια συγκυρία κρίσιμη για την ευρωπαϊκή και την περιφερειακή γεωπολιτική σταθερότητα, η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα στην Κύπρο, συνιστά σαφές μήνυμα αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στις 12:30.

BEST OF TOTHEMAONLINE