Η στάση αρκετών από εμάς και τους τριγύρω μας, μπορεί πολλές φορές να ξεφύγει χωρίς ακόμη να υπολογίζουμε ότι βρισκόμαστε έναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Της Μαρίας Χαραλάμπους
Η κα. Κωνσταντίνα Παναγιώτου, μητέρα του νεαρού Μανώλη, μίλησε στο ThemaOnline για τον καθημερινό της βιο, πώς είναι να έχεις ένα παιδί με αυτισμό, ποιές οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και ποιά η στάση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό.
Παράλληλα, θέλησε να στείλει τα δικά της μηνύματα θέλοντας να αφυπνίσει τον κοινωνικό περίγυρο αλλά και να θέσει τους προβληματισμούς για το κάθε παιδί με αυτισμό που ζει στην Κύπρο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί με αυτισμό
«Ο Μανώλης είναι πλέον 15 χρονών. Όταν γέννησα τον Μανώλη έπρεπε να περάσουν 9 μήνες για να καταλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Δεν είχα καμία διάγνωση από τους γιατρούς μέχρι που το παιδί μου έγινε 7-8 ετών και τότε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πάσχει από αυτισμό».
Αναφέροντας τα πιο πάνω, η κ.Κωνσταντίνα κάνει λόγο για την έλλειψη παροχής ενημέρωσης και εξοικείωσης της κυπριακής κοινωνίας με τον αυτισμό. «Τι πάει να πει αυτισμός, το γνωρίζουν μόνο οι γονείς που φέρουν παιδιά με αυτισμό» είπε χαρακτηριστικά
Μιλώντας για την αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τα παιδιά με αυτισμό, η κ.Κωνσταντίνα περιγράφει τα... στραμμένα που δέχεται κάθε φορά που θα βρεθεί σε δημόσιο χώρο με τον Μανώλη.
«Όπου και να πάω με τον Μανώλη, ξέρω πως όλοι κοιτάνε εμένα και το μωρό. Αυτή είναι η περιέργεια του ανθρώπου και δεν θα σταματήσει ποτέ», δηλώνει.
«Βγάλε τον έξω γιατί φωνάζει»
Αυτή είναι και η παρατήρηση που δέχθηκε η κα.Κωνσταντίνα σε εκκλησία που βρέθηκε μαζί με τον Μανώλη: «Είναι λογικό ένα παιδί με αυτισμό να βγάζει ήχους όπου και να βρίσκεται. Μας έτυχε να είμαστε σε εκκλησία και να μας κάνουν παρατήρηση να βγούμε έξω επειδή ο Μανώλης έβγαλε έναν ήχο».
Με αυτά και άλλα παρόμοια περιστατικά με τέτοιες συμπεριφορές, έρχονται αντιμέτωποι αρκετά συχνά ο Μανώλης και η μητέρα του. Πολίτες φαίνεται πως δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι βρίσκονται απέναντι σε ένα αυτιστικό παιδί...
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΑΡΝΑΚΑ – «Φάουσαν να φκάλεις» -Σχόλιο που φέρεται να έκανε γυναίκα για κραυγή αυτιστικού παιδιού -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στον κάθε «Μανώλη»
Η μητέρα του Μανώλη περιγράφει πόσο δύσκολο είναι για την ίδια να κρατήσει την ψυχραιμία της απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους, για το καλό του παιδιού της: «Αν ο Μανώλης με αισθανθεί ότι αναστατώθηκα, τότε μπορεί να αρχισεί να κτυπά τον εαυτό του και να αρχίσει να φωνάζει».
Και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι για μένα κάθε φορά να πρέπει να κρατήσω την ψυχραιμία μου. Ένας γονιός που έχει αυτιστικό παιδί χρειάζεται και ψυχική αλλά και σωματική δύναμη, γιατί να μην ξεχνάμε ότι το παιδί εξαρτάται από εμάς. Εγώ θα τον κάνω μπάνιο, εγώ θα τον κρατήσω με τα χέρια μου».
Ποιό το μέλλον των αυτιστικών παιδιών;
Θέλοντας να μας περιγράψει την ανησυχία της, η κα. Κωνσταντίνα κάνει λόγο για ανύπαρκτους οργανισμούς στην Κύπρο: «Μετά από εμάς, τα παιδιά μας τι θα απογίνουν; Δεν υπάρχουν στην Κύπρο οργανισμοί οι οποίοι θα αναλάβουν τα παιδιά μας σε περίπτωση που εμείς φύγουμε από την ζωή».
Εύλογο το ερώτημα της κα. Κωνσταντίνας αλλά και της κάθε μητέρας που έχει αυτιστικό παιδί είναι το μέλλον τους και η ανικανότητα ενός κράτους να εξασφαλίσει μια στέγη και μια βοήθεια σε αυτά τα παιδιά.
Στην Κύπρο υπάρχει ο «Σύνδεσμος για άτομα με αυτισμό Κύπρου», ο οποίος στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Λευκωσίας παρέχει εξειδικευμένα Κέντρα Παρέμβασης που παρέχουν την απασχόληση και την εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες, που παρουσιάζουν το σύνδρομο του Αυτισμού.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη επαρχίες οι οποίες στερούνται παρόμοιων κέντρων, με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των αυτιστικών ατόμων και τους οικείους τους.
Εν τέλει να σημειώσουμε ότι η κα.Κωνσταντίνα Παναγιώτου είναι η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. συνδέσμου για τον αυτισμό στην Λάρνακα (Autism Society Of Larnaca).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις