Η παρουσίαση έγινε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προβολή και χαρτών.
Ο κ. Τζιωνής ενημέρωσε τους πρέσβεις σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συμμετοχή του τουρκικού πλοίου «Πορθητής» (Fatih), οι οποίες δεν γίνονται, όπως σημείωσε στην παρουσίασή του, προς όφελος των Τουρκοκυπρίων.
Η παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στην παρουσίαση του κ. Τζιωνή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τουρκικές δραστηριότητες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι θα στερηθούν, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, τον δίκαιο καταμερισμό των ωφελημάτων από την αξιοποίηση των πόρων στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η περιοχή γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιου χώρου που διεκδικείται, χωρίς να υπάρχει εύλογη βάση, από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της.
Η Κύπρος έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η πρόσκληση προς την Τουρκία απευθύνθηκε με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2018, προστίθεται.
Η Τουρκία, προστίθεται, απέρριψε κάθε προσπάθεια για μια ειρηνική διαπραγμάτευση και έχει καταφύγει σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο και εμποδίζουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
H Κύπρος έχει δηλώσει ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της είναι η μέση γραμμή με την Τουρκία. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή. Αυτό καταδεικνύει το πώς η Τουρκία ασκεί αυτά που θεωρεί ως «δικαιώματα» της, κατά τρόπο καταχρηστικό και αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΜΚ)
Με χάρτες ενημέρωσε τους Ευρωπαίους Πρέσβεις ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, προέβη την Παρασκευή (31/05) σε παρουσίαση προς τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλή τραγωδία στην άσφαλτο: Έχασαν τη ζωή τους η Ανδριάνα και ο Δημήτρης σε διαφορέτικά θανατηφόρα
Βουλευτικές 2026: «Κλείδωσε» το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό - Οι δύο που έμειναν εκτός
Πέθανε ο Γρηγόρης Παναγή: Έδωσε μάχη με την επάρατη νόσο - Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας
Εντόπισαν 165 νεκρά άγρια πτηνά σε περιβόλι στη Λάρνακα - Τρεις συλλήψεις μετά από επιχείρηση
VIDEO: Να μην σας τύχει....Χαμός σε γάμο στην Κρήτη - Πεθερός έκανε πλάκα στο γαμπρό του και ντύθηκε νύφη
GNTM: Αυτοί είναι οι παίκτες που πέρασαν στο σπίτι - Τα 19 μοντέλα που εντυπωσίασαν - Δείτε βίντεο