Δεκάδες μετανάστες αφίχθηκαν στη Λαμπεντούζα

Δεκάδες μετανάστες αφίχθηκαν στη Λαμπεντούζα

Δεκάδες μετανάστες αποβιβάστηκαν από δύο πλεούμενα στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας χθες το απόγευμα, γνωστοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από 26 άνδρες και 20 γυναίκες, έφθασε στο λιμάνι με ένα ξύλινο πλεούμενο δέκα μέτρων, που απέπλευσε από τη Λιβύη δύο ημέρες νωρίτερα, ανέφερε η υπηρεσία αυτή μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως οι μετανάστες ήταν "κατάκοποι και παγωμένοι". Αλλοι 20 άνθρωποι έφθασαν στο λιμάνι το απόγευμα έπειτα από τέσσερις ημέρες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την UNHCR.
 
"Εμπορικά πλοία, ΜΚΟ, στρατιωτικές και κρατικοί θεσμοί: [είναι] όλοι απαραίτητοι για να σωθούν αυτές οι ζωές", τόνισε η Υπατη Αρμοστεία μέσω Twitter. Η δεύτερη ομάδα μεταναστών, που επίσης απέπλευσε από τη Λιβύη, εντοπίστηκε από αλιευτικό στη θάλασσα, ενώ απείχε ακόμη πολύ από τη Λαμπεντούζα.
 
Το Σαββατοκύριακο, οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας ανέφεραν ότι πολλά πλεούμενα με μετανάστες έφθασαν στα ιταλικά νησιά Σικελία, Σαρδηνία και Λαμπεντούζα. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε επιβεβαίωση.
 
 Η κυβέρνηση της Ιταλίας τηρεί εξαιρετικά σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει προκαλέσει πικρές διαμάχες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα. Από πέρυσι, όταν ανέλαβε την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση της Ιταλίας, έχουν υπάρξει επανειλημμένα συγκρούσεις ανάμεσα στη Ρώμη και μη κυβερνητικές οργανώσεις που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα για να τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκά κράτη. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι που διασώθηκαν χρειάστηκε να περιμένουν για μέρες και ακόμη κι εβδομάδες, συχνά υπό επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα.

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα δεν δοκιμάζουν μόνο την αντοχή της κυβέρνησης, αλλά φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα με σαφή χρονικό ορίζοντα: Τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE