Την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί να μεταδώσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και χαρακτήρισε την τουρκική πρακτική ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θάλασσας, τονίζοντας, παράλληλα ότι την ίδια ώρα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει δήθεν δικαιώματα στο ψευδοκράτος.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί για το προσεχές διάστημα. Ο κ. Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι ορισμένες από τις εταιρίες που είχαν συνάψει συμφωνίες με την Τουρκία αποχώρησαν λόγω των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η αρχική ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα συμμετείχαν σε γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ.
Αναφορικά με την αξίωση που προβάλλει η Άγκυρα η μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου να γίνεται διά αγωγού που θα περνά μέσω Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η μελέτη της ΕΕ καταδείξει τον Eastmed ως μη υλοποιήσιμο και αν αποδειχθεί ότι ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι πράγματι μια βιώσιμη προοπτική. “Η δική μας θέση είναι ότι ο Eastmed είναι ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια και πολιτική της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις διακρατικές συμφωνίες αν οι μελέτες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης προκειμένου να δημιουργήσει αποπροσανατολισμό στην κοινή γνώμη, κάτι, όμως, που υποστήριξε ότι δεν φαίνεται να πετυχαίνει καθώς η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας κρίνεται, αυτή τη στιγμή από κακή ως κάκιστη.
Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την στήριξη που παρείχε ο διεθνής παράγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών υπήρξε έντονη και ισχυρή. “Το άτυπο συμβούλιο του Σίμπιου δεν είχε αρμοδιότητα απόφασης. Επομένως αυτό που αναμέναμε ήταν μια σαφής δήλωση. Την ίδια ώρα η αμερικάνικη Κυβέρνηση έλαβε σαφή θέση. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι προχωρά κανονικά και απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο προβληματισμός της Τουρκίας αν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε σύγκρουση με εταιρίες και Κυβερνήσεις που τον στηρίζουν. Εδώ μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.
Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτές διασφαλίζουν τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή ενώ ειδικά το Ισραήλ μπορεί, όπως είπε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με τις ΗΠΑ λόγω της σύμπλευσης των συμφερόντων τους.
Αναφορικά με τις συζητήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το Παρίσι θα παρέχει κάθε στήριξη στη συμμετοχή της Total στις αδειοδοτημένες περιοχές και συμπλήρωσε ότι οι δύο Κυβερνήσεις επιχειρούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους συνεργασία μέσω δικαιωμάτων χρήσης της αεροπορικής βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”, των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού και ενδεχομένως μέσω παροχής υπηρεσιών σε στρατιωτικά πλοία της Γαλλίας. “Επιχειρούμε να ενισχύσουμε την αμυντική στρατιωτική μας συνεργασία με το Παρίσι και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Απαντώντας σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και την διορία που έδωσε η Ουάσιγκτον προκειμένου η Άγκυρα να αποφασίσει σχετικά με την αγορά ή όχι των S400, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος επηρεάζεται “όχι αρνητικά”, σημειώνοντας, παράλληλα ότι στη διεθνή πολιτική οι δυναμικές αυτές είναι ευμετάβλητες. Χαρακτήρισε, παράλληλα, αδιανόητο οι Βρετανοί να “παίζουν σε διπλό ταμπλό” για ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, πόσο μάλλον όταν διατηρούν βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.
Τέλος, σχετικά με την επανέναρξη του διαλόγου για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η βούληση και η καλή θέληση τόσο της Τουρκίας, όσο και των Τουρκοκυπρίων. “Αυτή την ώρα η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να εμπλακεί σε έναν διάλογο. Εμείς έχουμε διαμηνύσει στον ΓΓ του ΟΗΕ την αποφασιστικότητά μας για πραγματική εμπλοκή σε έναν διάλογο που θα μας οδηγήσει, κάτω από διερεύνηση των συνθηκών και προετοιμασία για να μην πάθουμε, ό,τι πάθαμε στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά” σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις