Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, διεμήνυσε την Κυριακή (19/05) ότι η Κύπρος επιδιώκει την εξυπηρέτηση της ειρήνης και της ασφάλειας τόσο στο έδαφός της, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και την όξυνση παλαιών πληγών και προβλημάτων. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι την εξυπηρέτηση της ειρήνης και της ασφάλειας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων, στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται για την έναρξη ενός εποικοδομητικού και πολύ περισσότερα υποσχόμενου αυτή τη φορά διαλόγου, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρου κατά τρόπο που θα εξυπηρετεί το πραγματικό συμφέρον του λαού. Χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς την παρουσία κατοχικού στρατού, με πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, πρόσθεσε, μια λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε.
Δυστυχώς, επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας, «η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει την ίδια καλή βούληση και θέληση. Οι προτεραιότητες της είναι άλλες. Φαίνονται και από τις απαράδεκτες προκλήσεις της στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Αντί να συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, δημιουργεί εντάσεις και κρίσεις κατά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου, αποκαλύπτοντας, σε όσους δεν πείθονται και τόσο εύκολα, ένα πρόσωπο που η ιστορία καταδίκασε επανειλημμένα για την αλαζονεία και την έπαρση της ηγεσίας της, όσο και για τις πράξεις και τις ενέργειες της σε βάρος των λαών της περιοχής».
Στον χαιρετισμό του, ο Επίτροπος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των αποδήμων Ποντίων στην προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πληθυσμού, τη διατήρηση και τη διάδοση των ιδανικών και των αξιών της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, καθώς και την ενίσχυση των πολύπλευρων σχέσεων της διασποράς με την Ελλάδα, όπως και με την Κύπρο στο πλαίσιο των κοινών αγώνων για το Κυπριακό και όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό.
Ανέφερε ότι όλα τα κράτη και τα έθνη οφείλουν να αναγνωρίσουν τη θλιβερή ιστορική πραγματικότητα της γενοκτονίας των Ποντίων, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος την αναγνώρισε με απόφαση του Κυπριακού κοινοβουλίου την ημέρα ακριβώς της μαύρης επετείου, στις 19 Μαΐου 1994. «Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να παραγράφονται. Όπως δεν μπορεί να παραγραφεί η γενοκτονία των Αρμενίων, η Μικρασιατική καταστροφή και ο όλεθρος, ο πόνος και η δυστυχία που έφερε στην Κύπρο η βαρβαρότητα του Αττίλα κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής», είπε ο κ. Φωτίου.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΚ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις