ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοί «σφάζονται» και εμείς περιμένουμε δικαιοσύνη – Βγήκαν όλα στη φορά για την έρευνα που αφορά τη Λαϊκή

Αυτοί «σφάζονται» και εμείς περιμένουμε δικαιοσύνη – Βγήκαν όλα στη φορά για την έρευνα που αφορά τη Λαϊκή

Το «έλα να δεις» έγινε στην Επιτροπή Θεσμών

Εντάσεις, διακοπές και αλληλοκατηγορίες περιελάμβανε η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για εξέταση των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την παραίτηση της Ειδικής Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου.

Η συνεδρία διακόπηκε αρχικά λίγο μετά την έναρξή της για να καθοριστεί η διαδικασία, καθώς η κ. Αντωνιάδου δεν κατέθετε σχετικό σημείωμα που είχε ετοιμάσει χωρίς την άδεια της Αρχής Εξυγίανσης, η επικεφαλής της οποίας Διοικητής της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο του σημειώματος.

Τελικά, η συνεδρία επανήρχισε κανονικά στις 10 και περιελάμβανε βολές και εντάσεις. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, η συνεδρία διακόπηκε ξανά για να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ως σημαντική εξέλιξη θεωρείται για το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής αποτελεί η πρόταση Νόμου που προτίθεται να καταθέσει το ΔΗΚΟ για να δοθεί ο έλεγχος των περιουσιακών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές και τους πρώην  καταθέτες της Τράπεζας, εξέλιξη που χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Καταθετών ΣΥΚΑΛΑ.

Η συνεδρία άρχισε με τη θέση της κ. Αντωνιάδου, η οποία έκανε λόγο για προσωπική καταπίεση από την Αρχή Εξυγίανσης, στο υπόμνημα που διάβασε στα αγγλικά ενώπιον της Επιτροπής. Αρχικά είπε ότι το Γραφείο της υποβαλλόταν σε μη προγραμματισμένες επισκέψεις από λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας και του Γενικού Ελεγκτή με οδηγίες για έλεγχο των νομικών εξόδων της διαχείρισης, με τα ευρήματα των ελέγχων αυτών να μην τους γνωστοποιούνται ποτέ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμφωνία εργοδότησής της, η οποία ήταν 12μηνη με προοπτική ανανέωσης για κάθε έξι μήνες. Η ανανέωση, όμως, όπως είπε, γινόταν μηνιαία ή και τριμηνιαία με το συμβόλαιο της να λήγει τώρα στις 31 Μαρτίου. Έκανε λόγο για ταπεινωτικές αναφορές απέναντι στο άτομο της, όπως η αναφορά ότι επέλεξε να παραιτηθεί γιατί είχε πληροφόρηση ότι δεν θα της ανανεωνόταν το συμβόλαιο εργοδότησης της μετά τις 31 Μαρτίου 2015.

Η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στη συνέχεια για την επιλογή του δικηγορικού γραφείου για την υπόθεση Βγενόπουλου. Συγκεκριμένα, είπε πως οι νομικοί σύμβουλοι του γραφείου επιλέγηκαν από μια λίστα δικηγορικών γραφείων, τα οποία κλήθηκαν σε συνεντεύξεις. Είπε πως μεγάλα δικηγορικά γραφεία αποκλείστηκαν καθώς είχαν ήδη κινήσει αγωγές κατά της Λαϊκής Τράπεζας και συνεπώς κρίνονταν ακατάλληλα να αναλάβουν υποθέσεις του γραφείου.

Η κ. Αντωνιάδου είπε πως το γραφείο «Χρύσης Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ» δεν επιλέγηκε για την υπόθεση εναντίον Βγενόπουλου καθώς η ίδια λάμβανε αντικρουόμενες πληροφορίες για το συγκεκριμένο γραφείο. Τελικά επιλέγηκε το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους, το οποίο με τη σειρά του επέλεξε να έχει συμβούλους το γραφείο Χρύσης Δημητριάδης.

Στη συνέχεια, η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε σε σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και παρέπεμψε για να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα στον συνεργάτη της Κύπρο Γιωργάκη, ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του από το Γραφείο της Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής.

Ο κ. Γιωργάκη, από την πλευρά του, μίλησε για ασυμβίβαστο κατά της Διοικητού, το οποίο δεν θα εγειρόταν αν το Δικηγορικό Γραφείο του πρώην συζύγου της αποσυρόταν. Αν γίνει τώρα, όπως πρόσθεσε, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να δώσει επιχείρημα στον Ανδρέα Βγενόπουλο για άνιση μεταχείριση.

Ανέφερε στη συνέχεια πως όταν δημοσιοποιήθηκε το θέμα, η κ. Γιωρκάτζη είχε δώσει τη λύση ότι θα απέχει από τις συνεδρίες που αφορούν την υπόθεση Βγενόπουλου, όμως, όπως πρόσθεσε, η κ. Γιωρκάτζη, ως επικεφαλής της ΚΤ, έχει τη δύναμη να επηρεάζει τη ροή των γεγονότων.

Σε κάποιο άλλο σημείο, ο κ. Γιωργάκη είπε πως έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η κόρη της Γενικής Διοικητού εξακολουθεί ακόμη να εργάζεται και να εξυπηρετεί νομικές υποθέσεις του Δικηγορικού Γραφείου του πατέρα της. Μετά την αναφορά αυτή, ο προεδρεύων της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ζήτησε από τον κ. Γιωργάκη να τεκμηριώσει, ο οποίος από την πλευρά του αποδέχθηκε την έκκληση αυτή.

Ο κ. Γιωργάκη είπε πως ο ίδιος ασκεί το επάγγελμα του λογιστή και του χρηματοοικονομικού συμβούλου, και πως ένας από τους πελάτες του συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Γιωρκάτζη. Όπως είπε, στις 11 Φεβρουαρίου φέτος, ο πελάτης του παρευρέθηκε σε σύσκεψη, κατά την οποία η Μαριάννα Γιωρκάτζη εμφανίστηκε ως η δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου του πατέρα της.

Στη συνέχεια, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη πήρε το λόγο και ανέφερε ότι έχει προσκομίσει γραπτό υπόμνημα της Αρχής Εξυγίανσης, όπως της ζητήθηκε από την Επιτροπή, και παρέπεμψε στον Νίκο Κωνσταντίνου, μέλος της Αρχής, για να αναφερθεί σε αυτό.

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, η Αρχή Εξυγίανσης αξιολόγησε τις ενέργειες της Διαχειρίστριας και των νομικών της συμβούλων, και διαπίστωσε αδυναμίες και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν είχε εγγραφεί σε δικαστήρια άλλων χωρών το διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου, δεν είχε διοριστεί διεθνής οίκος για πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας προς όφελος των πιστωτών και λόγω της παράλειψης εμφάνισης των δικηγόρων της Λαϊκής και της Διαχειρίστριας Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ σε αγωγή που είχε επιδοθεί, εκδόθηκε απόφαση εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας για σημαντικό ποσό σε συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε απαίτηση για συμψηφισμό δανείου με καταθέσεις.

Για αυτούς, κυρίως τους λόγους, όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, και αφού η Αρχή συμβουλεύτηκε και το νομικό της σύμβουλο κ. Ευαγγέλου, αποφάσισε τη βραχύμηνη ανανέωση του συμβολαίου εργοδότησης της κ. Αντωνιάδου μέχρι τέλος Μαρτίου 2015, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος να εξεταστούν τρόποι προς ενίσχυση της ομάδας διαχείρισης.

Ο Άδωνης Παπακωνσταντίνου, εκ μέρους του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής, σε δηλώσεις του είπε πως οι Κύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα σε περισσότερη σοβαρότητα και καλύτερη ποιότητα από κάποιες θεσμικές ηγεσίες.

Απαντώντας στο θέμα των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής, είπε πως και ο Σύνδεσμος προσεγγίστηκε κατά καιρούς από διάφορα επενδυτικά ταμεία, τα οποία θεωρήσαμε πως δεν ήταν αρκετά σοβαρά, ενώ δεν είχαμε και κανένα δικαίωμα να διαχειριστούμε την περιουσία γιατί την διαχειρίζονταν άλλοι.

Ερωτηθείς αν ικανοποιείται από την προοπτική να μεταφερθεί η διαχείριση στους πρώην καταθέτες, είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο  επιδιώκουν εδώ και δύο χρόνια. Είπε επίσης, πως κάποιοι πρέπει να απαντήσουν γιατί μετά από 2 χρόνια αντί να μεγιστοποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, την έχουν μειώσει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top