«Ανησυχία» για εξελίξεις στην ΑΟΖ και επιμονή στα περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας από το Foreign Office

«Ανησυχία» για εξελίξεις στην ΑΟΖ και επιμονή στα περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας από το Foreign Office

Τη δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν για την κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε εκπρόσωπος του Foreign Office το μεσημέρι της Πέμπτης 16/5, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση στην «υπό αμφισβητούμενη κυριαρχία» περιοχή.


Σε επίσημη δήλωση προς το ΚΥΠΕ, το Foreign Office αναφέρει, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να  δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, προστίθεται στη δήλωση, «όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Επαναλαμβάνεται στη συνέχεια το δεύτερο σκέλος της διευκρινιστικής δήλωσης που είχε γίνει προς τον βουλευτή Μάικ Φρηρ κατόπιν ερώτησής του εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εξακολουθούμε επίσης να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αναφέρεται.

Και καταλήγει, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νεκρή Ζώνη: Αναμονή για επίσκεψη Λακρουά στην Κύπρο – Βλέπει Χριστοδουλίδη για UNFICYP και αυξανόμενη ένταση

Νεκρή Ζώνη: Αναμονή για επίσκεψη Λακρουά στην Κύπρο – Βλέπει Χριστοδουλίδη για UNFICYP και αυξανόμενη ένταση

Συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν-Πιερ Λακρουά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο.

BEST OF TOTHEMAONLINE