ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ.Εμπορίου: Σχέδιο για ρύθμιση των οφειλών σε ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Επ.Εμπορίου: Σχέδιο για ρύθμιση των οφειλών σε ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου εξέτασε σήμερα αυτεπάγγελτα το θέμα της αναγκαιότητας ρύθμισης με μακροχρόνιο ορίζοντα οφειλών εταιρειών η αυτοεργοδοτουμένων προς το κράτος και κυρίως τις υπηρεσίες ΦΠΑ και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο την αποφυγή φυλάκισης ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι δεν έχουν μετατραπεί σε μια νύχτα όλοι οι επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενοι σε απατεώνες.

Ανέφερε ότι οι συνθήκες της πατρίδας μας, η παρά λίγο χρεοκοπία, το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες προκάλεσε ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα στις εργασίες όλων των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να βρεθούν σήμερα όλοι εκτεθειμένοι .

“Βλέπουμε ανθρώπους που δεν ήξεραν πού είναι τα δικαστήρια να οδηγούνται στα δικαστήρια και στις φυλακές και όταν οδηγούνται στις φυλακές το κράτος δεν θα εισπράξει”, είπε και πρόσθεσε ότι

“πρέπει να δούμε το θέμα και από καθαρά θέμα ανθρώπινης ευαισθησίας, αλλά και από την οικονομική του πτυχή”.

Όπως είπε ο κ. Ζαχαρίου, “εάν έρθουμε ως κράτος και δώσουμε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής με μικρές δόσεις των όσων συσσωρεύτηκαν μέχρι σήμερα από την ώρα έναρξης της οικονομικής κρίσης που για μας είναι το 2008 και όχι το 2013, με το δεδομένο ότι από εδώ και πέρα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, θα δώσουμε ανάσες επιβίωσης στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοεργοδοτούμενους”.

Πρέπει, συνέχισε, “να βρεθεί εκείνη η λεπτή ισορροπία για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά να στηρίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους γιατί εάν θα έρθει ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο θα έρθει από τα δικά μας χέρια και όχι από τα χέρια των ξένων”.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “έχουμε αποφασίσει ως Επιτροπή Εμπορίου ότι θα αποστείλουμε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με εισηγήσεις να τις μελετήσει και να τις συζητήσουμε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου διότι θεωρούμε το θέμα πάρα πολύ επείγον”.

Πρόσθεσε ότι “η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, οι οποίοι με τις δουλειές και τα εισοδήματά τους έχουν δημιουργήσει την κοινωνική συνοχή στην Κύπρο”.

“Αν θέλουμε όταν θα φύγει η οικονομική κρίση να έχουμε την Κύπρο όπως την ξέραμε με μια πλατιά μεσαία οικονομική τάξη τότε να παρθούν αποφάσεις από σήμερα. Αν θέλουμε η Κύπρος να γίνει των δύο ταχυτήτων με τους λίγους έχοντες και κατέχοντες και τους πολλούς που δεν έχουν τίποτα πρέπει να μείνουμε απλώς να παρακολουθούμε”, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Καταλήγοντας είπε ότι “η θεωρία και η φιλοσοφία η δική μας είναι ότι πρέπει να πάρουμε σήμερα αποφάσεις για να δημιουργήσουμε την Κύπρο που όλοι ονειρευόμαστε”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να δείξει το ανθρώπινό του πρόσωπο και να σταματήσει τις φυλακίσεις συμπατριωτών μας, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους κυρίως σε ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις την ίδια ώρα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση των παιδιών τους.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει για αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το κράτος και όχι για τους επιτήδειους, να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο μακροχρόνιου δανεισμού και να αποφεύγεται η φυλάκιση.

Ο κ. Κώστα ως ΑΚΕΛ ερώτησε την Κυβέρνηση “πόσοι μεγαλοεπιχειρηματίες χρωστούν τεράστια ποσά στο ΦΠΑ και στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και σε ποιους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις την ίδια ώρα που οικογενειάρχες αυτοτελώς εργαζόμενοι για πολύ μικρά ποσά καταλήγουν στην φυλακή και πόσα εκατομμύρια ευρώ οφείλει το κράτος στους πολίτες του την ίδια ώρα που το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στις δικές του υποχρεώσεις”.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ μαζί με άλλα κόμματα έχει καταθέσει πρόταση Νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όσον αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ από το κράτος έγκαιρα.

Ο κ. Κώστα κάλεσε για ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και να στραφεί στην ανάπτυξη που είναι και ο μόνος τρόπος να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, την ανεργία και ο μόνος τρόπος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να δουλέψουν και κυρίως να ζήσουν τις οικογένειες τους και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε ότι κατανοούμε την απαίτηση του κράτους να εισπράττει τις φορολογίες από τους πολίτες του, όμως από την άλλη πλευρά να είναι και εκείνο φερέγγυο σε σχέση με τις δικές του υποχρεώσεις έναντι των πολιτών του γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Πρόσθεσε πως όταν το κράτος οφείλει στις εταιρείες ή και σε ιδιώτες ΦΠΑ και να περνούν ένα με δύο χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα και όταν πολίτες αυτού του κράτους οφείλουν, να φυλακίζονται.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι το κράτος πρέπει να δείξει κατανόηση να συμβιβαστεί με τους πολίτες, ώστε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτές τις δύσκολες στιγμές και να το φυλακίζονται οι άνθρωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη γιατί σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Λογιστών Κύπρου Αντώνης Προκοπίου δήλωσε ότι ως επαγγελματίες λογιστές και ελεγκτές “συμφωνούμε και στηρίζουμε τη ρύθμιση για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων για να μην καταλήγουν άνθρωποι στην φυλακή γιατί αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν” ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ Πέτρος Αλαμπρίτης χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης για νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος της αποπληρωμής των δόσεων του ΦΠΑ και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ένεκα των οποίων σύρονταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι στα δικαστήρια.

Πρόσθεσε ότι η τάξη την οποία ο ΣΥΜΕΑ εκπροσωπεί είναι αυτή που δημιούργησε το οικονομικό θαύμα της κυπριακής οικονομίας από το 1974 και εντεύθεν και ήταν η μεγαλύτερη αδικία αυτή η τάξη να σύρεται στα δικαστήρια

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top