Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ) και των Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου (ΕΟΧ), εκφράζει τη συμπαράσταση και στήριξή της στο αίτημα τους για εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ανακοίνωση της η Συντεχνία, καλεί την πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται, για να διορθώσει, όπως αναφέρει, τις στρεβλώσεις, ανισορροπίες και αδικίες που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Ως ΑΣΔΥΚ, σημειώνεται, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι το καθεστώς εργοδότησης υπαλλήλων ως αορίστου χρόνου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
«Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο όρος αυτός αποτελεί εφεύρημα με ένα και μοναδικό στόχο, όταν εφαρμόστηκε, να καλύψει μόνιμες στην ουσία ανάγκες της κρατικής μηχανής και να εξοικονομήσει χρήματα για το κράτος σε βάρος των εργαζομένων, διαβρώνοντας και υποσκάπτοντας τους όρους εργοδότησης και τα ωφελήματα των υπαλλήλων», αναφέρεται.
Εάν, εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η εφαρμογή της πολιτικής για πρόσληψη «εκτάκτων» υπαλλήλων αποσκοπούσε σε κάτι διαφορετικό δεν θα έφτανε ο αριθμός των συναδέλφων, που σήμερα εργοδοτούνται ως ΕΑΧ και ΕΟΧ, να ξεπερνά - μόνο στην κεντρική κυβέρνηση - τις 5.000».
Πάγια θέση της Συντεχνίας, προστίθεται, είναι ότι όλοι οι εργοδοτούμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία, πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Αυτό επιβάλλεται, σημειώνει, από το άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει καθολικά την ισότητα ενώπιον του Νόμου και την ίση μεταχείριση των πολιτών από τη Διοίκηση, αποκλειόμενης κάθε διάκρισης.
Περαιτέρω, αναφέρει πως το άρθρο 15 (2) του περί Ρύθμισης της Εργοδότησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016, αναφέρει ότι οι όροι απασχόλησης των ΕΑΧ και ΕΟΧ, καθορίζονται κατ’ αναλογία της ισχύουσας πρακτικής διεξαγωγής των συλλογικών διαβουλεύσεων που ακολουθούνται στη δημόσια υπηρεσία για τους δημοσίους υπαλλήλους.
« Άποψη της Συντεχνίας μας, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 15 (2) του Νόμου καθώς επίσης το Νόμο 98 (Ι) του 2003 (περί απαγόρευσης δυσμενούς μεταχείρισης) είναι ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση των ΕΑΧ και ΕΟΧ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις