Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου σε σχέση με την επαναφορά της καταβολής μερίσματος στο κράτος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έτσι ώστε να γίνει πρώτα η συνάντηση που έχει καθοριστεί στις 13 Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενέκρινε τη Δευτέρα 06/05 η Επιτροπή Οικονομικών.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης προειδοποίησε εντός της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα, ότι αν η Κυβέρνηση «δεν κάνει πρώτα ουσιαστική διαβούλευση με την ΑΗΚ» για το θέμα, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, έχει καθοριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μαΐου, συνάντηση για το θέμα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία προσκλήθηκαν να παρευρεθούν οι Γενικοί Διευθυντές της ΑΗΚ και του Υπουργείου Ενέργειας. Σημείωσε ότι η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της ΑΗΚ.
«Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών είναι να καλέσει την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαβούλευση με την ΑΗΚ για αυτό το θέμα και να μην προχωρήσει με όποια τετελεσμένα για να επιβάλει την όποια απόφαση», ανέφερε ο κ. Βότσης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.
«Εμείς θέλουμε να γίνει ο διάλογος και μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος η Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να συζητούμε ένα θέμα για το οποίο οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν κάτσει σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουν», πρόσθεσε.
Σε επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, η ΑΗΚ εκφράζει την «πλήρη διαφωνία» της με τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι τυχόν καταβολή εκ μέρους της Αρχής δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ΑΗΚ – παραγωγής.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι επενδυτικές απαιτήσεις της διεύθυνσης παραγωγής της ΑΗΚ είναι σήμερα αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε αφού θα πρέπει οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού να μετατραπούν/αναβαθμιστούν για καύση φυσικού αερίου και να εγκατασταθούν τα αναγκαία, πολύπλοκα και ψηλού κόστους συστήματα αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις μονάδες παραγωγής του Σταθμού στο Βασιλικό έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους.
Επίσης να αναβαθμιστεί και να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με νέες μονάδες συμβατικής παραγωγής και να προχωρήσει παράλληλα στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στην επίτευξη των στόχων του κράτους προς την ΕΕ.
Η καταβολή μερίσματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και την Αρχή Λιμένων Κύπρου, πρακτική που μέχρι σήμερα δεν επηρέασε το αναπτυξιακό τους έργο.
Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει περαιτέρω ότι η καταβολή μερίσματος και από την ΑΗΚ δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της παραγωγής, η οποία αποτελεί, όπως αναφέρει, ανταγωνιστική υπηρεσία και αφορά μόνο την ΑΗΚ και τον ιδιοκτήτη της. Προσθέτει ότι ο απαραίτητος προγραμματισμός για την ανάπτυξη της παραγωγής ρυθμίζεται κατ΄ έτος στα πλαίσια και έγκρισης του προϋπολογισμού της ΑΗΚ.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η ΑΗΚ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2008 εξαιρέθηκε από την καταβολή του εν λόγω μερίσματος για το 2007 λόγω μείωσης των τιμών προς συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και στη συνέχεια με πρόταση νόμου το 2011 λόγω των γεγονότων στο Μαρί. Η ΑΗΚ από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει καμιά υποχρέωση για καταβολή μερίσματος προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.
Η ΑΗΚ, σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα με αποτέλεσμα το αποθεματικό της να φθάνει το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τέλος του 2017 σε σύγκριση με 0,7 δισ. το 2007.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι με το νομοσχέδιο διαφωνεί το ΔΣ της ΑΗΚ και «έχει απαριθμήσει τους λόγους οι οποίοι είναι πολλοί, ουσιαστικοί και κρίσιμοι για την κυπριακή οικονομία, για τον τομέα της ενέργειας και για την κοινωνία».
«Εάν η Κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε χωρίς καμία διαβούλευση με την ΑΗΚ, ενώ όφειλε να διαβουλευθεί με τον άμεσα εμπλεκόμενο, η Αρχή δεν θα είναι σε θέση να επενδύσει στον χώρο της ενέργειας, ειδικά τα χρόνια που έρχονται μπροστά μας», ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι «εάν η Κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το νομοσχέδιο η ΑΗΚ προειδοποιεί ότι θα έχει επίδραση πάνω στις διατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή τελικά ο πολίτης θα πληρώνει ποιο ακριβά ακόμη και από ό,τι είναι σήμερα το ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν αρκεί για το ΑΚΕΛ η συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα γιατί η Κυβέρνηση, όπως είπε, «θα έπρεπε να διαβουλευθεί με την ΑΗΚ και η συνάντηση δεν σημαίνει διαβούλευση», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις θα έπρεπε να ληφθούν μετά τις διαβουλεύσεις και όχι πρώτα λαμβάνουμε τις αποφάσεις και μετά για τα μάτια του κόσμου θα κάνουμε συνάντηση με την ΑΗΚ».
Ανέφερε επίσης πως «η όλη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ θέλει να στραγγαλίσει τους ημικρατικούς οργανισμούς έτσι ώστε να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που επενδύουν στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής» και ότι «αυτή η συμπεριφορά της Κυβέρνησης να αγνοεί τους εμπλεκόμενους και να μην κάνει διαβούλευση είναι χαρακτηριστικό τους ετσιθελισμού, του αυταρχισμού και της αδιαφάνειας με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις