ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Έλυσε το γρίφο ο Χρ. Ορφανίδης – ‘Είχαμε SONAR και το πετάξαμε σε μια αποθήκη»

ΚΥΠΡΟΣ – ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ: Έλυσε το γρίφο ο Χρ. Ορφανίδης – ‘Είχαμε SONAR και το πετάξαμε σε μια αποθήκη»

Έλυσε τον γρίφο ο Χρίστος Ορφανίδης.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Λάρνακας με γραπτή του τοποθέτηση είχε αφήσει υπόνοιες ότι ο φορολογούμενος φορτώθηκε στις πλάτες του το κόστος του εξοπλισμού μέσω του οποίου διεξάγονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη. Όπως διευκρίνισε, λοιπόν, με νέα δήλωσή του, SONAR είχαμε και στην Κύπρο, ξεχασμένο σε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου Κύπρου.

«Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της νέας γραπτής του τοποθέτησης: «Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη.

Μηχάνημα SONAR για έρευνες στην «κόκκινη λίμνη»

Για πολλοστή φορά η ανεπάρκεια και η βιασύνη των ιθυνόντων αναδεικνύεται.
Είναι γνωστό ότι για την διαλεύκανση των ερευνών στην «κόκκινη λίμνη» έχει καταφθάσει στην Κύπρο μηχάνημα ηχοεντοπιστικού συστήματος SONAR (sound navigation and ranging) από το εξωτερικό. Το ερώτημα που έθεσα αρχικά ήταν κατά πόσο διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο τέτοιο μηχάνημα, δεν απαντήθηκε, παρόλα αυτά γνωρίζω πολύ καλά ότι ούτε καν φρόντισαν να ερευνήσουν κάνοντας οποιαδήποτε ενέργεια, εάν υπήρχε τέτοιος εξοπλισμός. Μπορεί βέβαια να ήταν και η πρώτη φορά που άκουσαν για την ύπαρξη τέτοιου μηχανισμού και επάνω στην βιασύνη τους να το φέρουν στην Κύπρο ούτε καν διερεύνησαν περαιτέρω. Ουσιαστικά, ακολούθησαν μια πορεία στα τυφλά.

Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος.

Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη.

Αμείλικτο το ερώτημα παραμένει: Αυτοί που επιζητούσαν να φέρουν στην Κύπρο το εν λόγω μηχάνημα με σκοπό να βοηθήσει στις έρευνες με το ηχοεντοπιστικό σύστημα SONAR, γιατί δεν ερεύνησαν πρώτα το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο;

Εάν έπρατταν ως όφειλαν οι αρμόδιοι, το Κράτος μας δεν θα επιβαρυνότανε με το άγνωστο -μέχρι και σήμερα- ποσό το οποίο θα αναγκαστεί να καταβάλει για την μεταφορά και την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Live: Κανένα ίχνος αποκλιμάκωσης στη σύγκρουση - Επιθέσεις του Ιράν σε Χάιφα και Τελ Αβίβ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σκοτώσει 13 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE