Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή και ολοκλήρωσε τη συζήτηση της δευτεροβάθμιας νομοθεσίας (κανονισμοί) για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.
Οι κανονισμοί θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 10/05 για έγκριση. Μέρος της συνεδρίας της Επιτροπής διεξήχθη στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση των κανονισμών για τα κλινικά εργαστήρια «και παρακαλέσαμε» να ενσωματωθούν στους κανονισμούς οι λογικές και σωστές προτάσεις που κατέθεσαν στην Επιτροπή οι εμπλεκόμενοι φορείς, που παρέστησαν στη συνεδρία.
Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε πως μέσα από τη διαβούλευση που διεξήχθη στο παρελθόν και μέσα από τα όσα συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, με την έναρξη της εξέτασης των κανονισμών, εκφράστηκαν απόψεις και υπήρξαν επιφυλάξεις και η συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα με παράκληση προς τον ΟΑΥ να ενσωματώσει στους κανονισμούς λογικές, σωστές και δίκαιες προτάσεις για την πλέον εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων, που θα αποβαίνει προς όφελος όσων επισκέπτονται τα κλινικά εργαστήρια και προπάντων να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση και η ψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών».
Ερωτηθείς αναφορικά με τον χρόνο που θα απαιτείται για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ο κ. Κωνσταντίνου διευκρίνισε ότι ο χρόνος εξαγωγής των αποτελεσμάτων θα είναι ανάλογος με την ανάλυση που θα γίνεται, προσθέτοντας πως υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις που βάσει πρωτοκόλλων απαιτούν περισσότερο χρόνο.
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να υπάρχει η αντικειμενικότητα, η ποιότητα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι στα ορθά πλαίσια και να αποβαίνουν προς όφελος των ασθενών», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή είναι η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, και πρέπει να τοποθετηθεί, ως επιβαλλόμενη ανάγκη για την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως η Επιτροπή Υγείας ολοκλήρωσε τη συζήτηση όλων των νομοθετημάτων που εκκρεμούσαν ενώπιον της, για την ομαλή λειτουργία της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας του ΓεΣΥ.
Στην κατ’ άρθρο συζήτηση των κανονισμών για τα εργαστήρια, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου, είπε πως «μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα μας», προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αφορά τα εργαστήρια που εντάσσονται στο ΓεΣΥ.
Μας εγγυήθηκαν μια ελάχιστη τιμή, συνέχισε προσθέτοντας πως θα πρέπει "με τα χίλια" να γίνει η διασφάλιση της ποιότητας, που δεν διασφαλίζεται επαρκώς από τους κανονισμούς.
Αν δεν τη ρυθμίσει ο νόμος θα πρέπει εμείς να τα βρούμε, συμπλήρωσε.
Ο κ. Χαριλάου είπε ακόμα πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεπηρέαστη πρόσβαση του δικαιούχου στο κλινικό εργαστήριο της επιλογής του επειδή όπως ανέφερε αν δεν διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στο εργαστήριο της επιλογής του δικαιούχου, τα περισσότερα εργαστήρια θα κλείσουν.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων, είπε στην Επιτροπή Υγείας ότι παρουσιάστηκαν επικίνδυνα φαινόμενα που μπορεί να εξελιχθούν με αιμοληψίες, έξω από τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, που δεν θα παρέχουν εχέγγυα της απαιτούμενης ποιότητας.
Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου για την εγγραφή και λειτουργία των εργαστηρίων.
Κατήγγειλε επίσης πως επιτήδειοι καλούν τους πολίτες να εγγραφούν στα εργαστήρια, προσθέτοντας ότι κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι ο νόμος περιέχει κενά.
Τοποθετούμενος επί των όσων ανέφερε, ο κ. Χαριλάου, ο Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης είπε πως τέθηκαν αρχικές προϋποθέσεις για τις ενέργειες μέχρι τη διαπίστευση των εργαστηρίων και εξαγγέλθηκε σχέδιο ενθάρρυνσης διαπίστευσης.
Πρόσθεσε πως για τη βιωσιμότητα ο διάλογος κατέληξε σε προϋπολογισμό που θα διατηρήσει τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και ότι ο ΟΑΥ εγγυήθηκε τιμή μονάδας για συγκεκριμένο όγκο. Αν υπάρξει υπέρβαση όγκου ο Οργανισμός θα προσθέσει 2,5 εκ., συνέχισε, προσθέτοντας ότι εντός των 7 μηνών θα γίνει ανάλυση δεδομένων στο ενδεχόμενο αυξημένης ζήτησης. Τόνισε ακόμα ότι θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα.
Περαιτέρω διευκρίνισε ότι βασική αρχή είναι ο δικαιούχος να επιλέξει το εργαστήριο που επιθυμεί και επεσήμανε ότι ο ΟΑΥ δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη νομιμότητα των αιμοληπτικών κέντρων.
Περαιτέρω ο κ. Τσινωντίδης, είπε πως ο ΟΑΥ ουδέποτε ανέφερε ότι εγγράφεται κάποιος σε εργαστήριο και επανέλαβε πως οι δικαιούχοι πρέπει να εγγραφούν στον προσωπικό τους ιατρό.
Μιλώντας εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Αντώνης Ιωάννου τόνισε πως η ποιότητα είναι έγνοια όλου του κόσμου και εξέφρασε την άποψη ότι η διαπίστευση των κλινικών εργαστηρίων πρέπει να περιληφθεί με διάταξη στους κανονισμούς.
Εκ μέρους της Κυπριακής Αιματολογικής Εταιρείας, του Mendel Center for Biomedical Sciences ο Παύλος Νεοφύτου είπε στην Επιτροπή ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για τη διαπίστευση των κλινικών εργαστηρίων και ειδικά αυτών που δεν άρχισαν τη διαδικασία διαπίστευσης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις