Μέρες γιορτών που είναι και ελλείψει αγωνιστικής δράσης αυτό το Σαβ/κο, είναι ευκαιρία να θίξουμε ένα «καυτό» ζήτημα.
Λίγες μέρες μετά τον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου στο Τσίρειο ανάμεσα στον Απόλλωνα και την ΑΕΛ που έληξε με 1-2 υπέρ των «κίτρινων», ο παλαίμαχος διαιτητής και νυν παρατηρητής, Χριστάκης Σκαπούλλης, κοινοποίησε/προώθησε μία επιστολή στα ΜΜΕ, που έκανε λόγο για… παρεμβάσεις στη (χαμηλή από τον παρατηρητή) βαθμολογία του διαιτητή Γιάννη Αναστασίου, που ειρήσθω εν παρόδω, έκανε σοβαρά λάθη στο συγκεκριμένο ματς, προκειμένου να πάρει ψηλότερο βαθμό (σσ. 8.4 όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά).
Ο κ. Σκαπούλλης βέβαια στην επιστολή του, έριξε αποκλειστικά την ευθύνη στον… εύκολο στόχο, τον Χανς Ρέικβαρτ, όπως κάνουν κατά καιρούς και άλλοι «διαμαρτυρόμενοι» που φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομα τους, είτε γιατί δεν θέλουν να πληρώνουν πρόστιμα, είτε για να… μην μπλέξουν με τυχόν μηνύσεις και αγωγές (συμπεριλαμβανομένων και πολλών ΜΜΕ), λες και πριν από τον Ολλανδό Αρχιδιαιτητή, όλα λειτουργούσαν πρίμα στην Κυπριακή διαιτησία και ήρθε ο… «ξένος» στην Κύπρο για να φέρει «νέα ήθη και έθιμα».
Ο κ. Σκαπούλλης στη γραπτή δήλωση/επιστολή του, θα έπρεπε ως άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το καλό του Κυπριακού ποδοσφαίρου και γενικότερα της Κυπριακής διαιτησίας, να είχε προτείνει κάτι πολύ απλό ενόψει της νέας χρονιάς, αφού εδώ και πολλά χρόνια, δεν φαίνεται να υπάρχει… «φως στο τούνελ».
Ποιο είναι αυτό;
Να έρχονται ΞΕΝΟΙ διαιτητές τουλάχιστον στα κρίσιμα παιχνίδια κυπέλλου, όπως φυσικά και στο πιο σημαντικό ματς-ντέρμπι της εκάστοτε αγωνιστικής στο πρωτάθλημα, όπως συμβαίνει πλέον στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με τα παιχνίδια των λεγόμενων «μεγάλων» ομάδων.
Αρκεί φυσικά να είναι «καθαροί», να μην είναι δηλαδή μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, να μην έρχονται από τίποτα… «περίεργα» πρωταθλήματα και να μην είναι αμφιβόλου αξίας και δυνατοτήτων «σφυρίχτρες». Να μην έρχονται με απλά λόγια, ξένοι διαιτητές για το θεαθήναι.
Έτσι, τουλάχιστον στα μεγάλα ματς, μιας και είναι αδύνατον να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές σε όλα, θα εξαλειφθεί, ή στη χειρότερη περίπτωση, θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η καχυποψία και η προκατάληψη στις τάξεις των Κυπρίων οπαδών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λάθη φυσικά θα κάνουν και οι ξένοι και σε κάποια ντέρμπι, μπορεί και χειρότερα από τους «δικούς μας», αλλά τουλάχιστον δεν θα υπάρχει… λαϊκή κατακραυγή σε ραδιοφωνικές εκπομπές, καφενεία και social media, αφού δεν θα μπορεί κανείς να τους προσάψει δόλο και σκοπιμότητα, που θα έριχνε και άλλο νερό στο μύλο της επικρατούσας άποψης, πως «όλα είναι στημένα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο».
Ας κάνουμε λοιπόν μία νέα αρχή από την επόμενη χρονιά, έστω ένα βήμα μπροστά, για να λιγοστέψουν αν μη τι άλλο και τα φαινόμενα της… επιλεκτικής «ευαισθησίας» και του «κάνω το άσπρο μαύρο» κατά το δοκούν.
Αλλιώς, αν συνεχιστεί αυτή η νοσηρή κατάσταση, δεν θα είναι μακριά η στιγμή που τα Κυπριακά γήπεδα θα είναι πιο άδεια απ΄ ότι ήταν τη φετινή σεζόν, ακόμα και χωρίς να ισχύει το μέτρο της λεγόμενης «κάρτας φιλάθλου».
Η ενδεχομένη μελλοντική εγκατάσταση του VAR πάντως, που πολλοί το περιμένουν πως και πως, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Θα επιφέρει όμως σημαντικές αλλαγές στις αποφάσεις των διαιτητών και στην απονομή δικαιοσύνης.
Με απλά λόγια, θα είναι μεν λυτρωτικό για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά… εν μέρει, αφού δεν θα αρκεί από μόνο του για να σταματήσουμε να βλέπουμε φαλτσοσφυρίγματα, λόγω του ότι ένας διαιτητής δεν θα κάνει χρήση του VAR σε κάθε δύσκολη ή αμφισβητούμενη φάση και ούτε θα χρησιμοποιείται σε όλα τα παιχνίδια της εκάστοτε αγωνιστικής.
Μην τα θέλουμε όμως κι όλα δικά μας. Ας είναι κι έτσι…
Εν κατακλείδι, τουλάχιστον στα ντέρμπι, ξένοι διαιτητές και VAR, θα είναι ο ιδανικός συνδυασμός για αρχή και μετά… βλέπουμε.
ΥΓ.: Στη συγκεκριμένη επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας περί τα μέσα Απριλίου, ο κ. Σκαπούλλης είχε αναφέρει επί λέξει: «Εγώ κάνω μία παράκληση στον κατά τα άλλα φίλο Χανς. Ας συνετισθεί έστω σε αυτούς τούς δύο μήνες που του απομένουν σαν πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας. Αρκετά υπέφερε η Κυπριακή διαιτησία. Δεν αντέχει άλλες κωμωδίες και κοροϊδίες».
Συμφωνούμε απόλυτα ότι το Κυπριακό ποδόσφαιρο δεν αντέχει άλλες κωμωδίες και κοροϊδίες. Μόνο που οι «κωμωδίες και κοροϊδίες» δεν είναι φαινόμενα της τωρινής εποχής, αφού στο παρελθόν (κοντινό και μακρινό) είχαμε παρακολουθήσει πολύ χειρότερες και κωμικοτραγικές διαιτησίες. Αυτή την εποχή αναλόγως, εν έτει 2019, καλά είμαστε σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου οι παλιοί έχουν να διηγούνται στους νεότερους… «πράματα και θάματα» από τον θαυμαστό χώρο του Κυπριακού ποδοσφαίρου και γενικότερα της Κυπριακής διαιτησίας. Πείτε ότι έχετε να πείτε, αλλά τουλάχιστον κάποιοι, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, γιατί δεν γεννηθήκαμε «χθες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις