ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι-Ποροσένκο καταδικάζουν την απόφαση του Πούτιν για διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας

 Ζελένσκι-Ποροσένκο καταδικάζουν την απόφαση του Πούτιν για διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να απλουστεύσει την διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσενκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε ανάρτηση του στην σελίδα του στο Facebook, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου ως προετοιμασία του Κρεμλίνου "να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία".

Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωση του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή. "Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής- αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής Telegram.

"Η Ουκρανία -συνεχίζει η ανακοίνωση- προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας. Η απόφαση "να δοθούν διαβατήρια στις στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις", έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτηση του στο twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top