ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουγιάλης: Εξοικονομήσεις 80 εκ. ευρώ λόγω αγοράς λιγότερου νερού από αφαλατώσεις

Κουγιάλης: Εξοικονομήσεις  80 εκ. ευρώ  λόγω αγοράς λιγότερου νερού από αφαλατώσεις

Ποσό περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ θα εξοικονομήσει το κράτος την τριετία 2013-2015 λόγω της αγοράς λιγότερων ποσοτήτων νερού από τις αφαλατώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2010 – 2012), σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ.

Οι εξοικονομήσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης που έλαβε προ διετίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, όπως το κράτος αγοράζει λιγότερο νερό από τις αφαλατώσεις, παρά το γεγονός ότι τότε η ποσότητα νερού στα φράγματα δεν ήταν και η καλύτερη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τριετία 2010-12 το κράτος κατέβαλε για αγορά νερού από τις αφαλατώσεις γύρω στα 188 εκατομμύρια ευρώ (63 εκ. ευρώ το 2010, 75 εκ. το 2011 και 50 εκ. το 2012).

Με την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, το κράτος αγοράζει πλέον από το 2013 νερό από τις αφαλατώσεις αξίας μόλις 36 εκ. ευρώ ετησίως (την διετία 2013-14 αγοράστηκε ποσότητα νερού από τις αφαλατώσεις συνολικής αξίας 72 εκ. ευρώ).

Σύμφωνα με στοιχεία σε σχέση με τις ποσότητες νερού στα φράγματα, το 12μηνο Οκτώβριος 2012 – Σεπτέμβριο 2013, η συνολική ποσότητα νερού στα φράγματα ανερχόταν στα 94 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014, η συνολική ποσότητα νερού βρισκόταν μόλις στα 12,33 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Επίσης, η ποσότητα νερού που συγκεντρώθηκε στα φράγματα από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται γύρω στα 90 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα στοιχεία, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι “η απόφαση που λήφθηκε τότε ήταν πολύ σωστή, παρά το ότι ο προϋπολογισμός για αγορά νερού ήταν πολύ υψηλότερος" και επισήμανε ότι “πρέπει να εξετάζουμε και τις ανάγκες μας σε νερό και την κατάσταση των φραγμάτων αλλά και τα οικονομικά του κράτους”.

“Έτσι πρέπει να γίνεται πλέον η διαχείριση του νερού”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι την τριετία 2013-15 θα αγοραστεί λιγότερη ποσότητα νερού από τις αφαλατώσεις και το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου 80 εκ. ευρώ σε σχέση με το ποσό που κατέβαλε την προηγούμενη τριετία 2010-13.

“Θεωρώ ότι αυτά τα λεφτά μπορούν να χρησιμεύσουν σε άλλους τομείς της οικονομίας ή ακόμη και να ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική του κράτους ή και την πολιτική μας στην γεωργία”, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και της Kition Ocean Holdings, η οποία ανέλαβε τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, μετά την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της εταιρείας για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής, όπως είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top