Η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναπάτρισε 110 υπηκόους του Κοσόβου από τη Συρία, περιλαμβανομένων τζιχαντιστών που είχαν πάει να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και 74 παιδιών, μεταδίδουν το Reuters και το AFP.
Μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να χειριστούν το θέμα των μαχητών και των οικογενειών τους που επιδιώκουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Τουλάχιστον 300 υπήκοοι Κοσόβου ταξίδεψαν στην εμπόλεμη Συρία μετά το 2012. Εξ αυτών, 70 άνδρες που είχαν ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν. "Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες μια σημαντική και ευαίσθητη επιχείρηση διοργανώθηκε κατά την οποία η κυβέρνηση του Κοσόβου με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επαναπάτρισε 110 πολίτες του από τη Συρία", δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπελάρντ Ταχίρι σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Ταχίρι δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο ένα αεροπλάνο με τη σημαία των ΗΠΑ θεάθηκε στην περιοχή που σταθμεύουν τα εμπορευματικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Πρίστινα καθώς η επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη. Οι αρχές ανέφεραν πως μεταξύ των επαναπατρισθέντων περιλαμβάνονται τέσσερις μαχητές, 32 γυναίκες και 74 παιδιά, ανάμεσά τους εννέα ασυνόδευτα.
Οι τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν αμέσως και η εισαγγελία ανέφερε ότι θα τους απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες. Επειτα από πολλές ώρες παραμονής στο αεροδρόμιο, οι γυναίκες και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία και με αστυνομική συνοδεία σε έναν στρατώνα ακριβώς έξω από την Πρίστινα. Η αστυνομία δήλωσε πως 30 Κοσοβάροι μαχητές, 49 γυναίκες και 8 παιδιά παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.
"Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε κάθε πολίτη της Δημοκρατίας του Κοσόβου πίσω στη χώρα του και όποιος έχει διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα ή ήταν μέλος αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη", είπε ο Ταχίρι. "Ως Κόσοβο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πολίτες μας να αποτελούν απειλή για τη Δύση και τους συμμάχους μας." Διεθνείς και τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι ισλαμιστές μαχητές.
Το 2015, το Κόσοβο ενέκρινε νόμο που προέβλεπε ότι η συμμετοχή σε εξωτερικές συρράξεις τιμωρείται με κάθειρξη που μπορεί να φθάσει τα 15 έτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν το Κόσοβο για τον επαναπατρισμό και κάλεσαν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. "Με αυτό τον επαναπατρισμό, το Κόσοβο αποτέλεσε σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την μττα του ΙΚ και για τη διεθνή κοινότητα. Επιδοκιμάζουμε τη συμπόνια που επέδειξαν αποδεχόμενοι την επιστροφή αυτού του μεγάλου αριθμού πολιτών", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κόσοβο.
Δεν έχουν σημειωθεί ισλαμιστικές επιθέσεις στο Κόσοβο, αν και περισσότεροι από 100 άνδρες έχουν φυλακιστεί ή αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τη δράση τους στον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κριθεί ένοχοι για σχεδιασμό επιθέσεων στο Κόσοβο. Οι εισαγγελείς είπαν πως διεξάγεται έρευνα σε βάρος άλλων 156 υπόπτων. Η κυβέρνηση έχει πει πως μια μορφή ριζοσπαστικού ισλάμ έχει εισαχθεί στο Κόσοβο από μη κυβερνητικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή μετά το τέλος του πολέμου για την απόσχιση από τη Σερβία (1998-99).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις