LIFESTYLE

Εφτά χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο - Το παράδοξο με την 'Ρόζα'

Εφτά χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο - Το παράδοξο με την 'Ρόζα'

Ο σπουδαίος τραγουδιστής, άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012 σε ηλικία 64 ετών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή Τρικάλων... Δεν γνώρισε τον πατέρα του, καθώς λόγω του ότι ήταν κομουνιστής και είχε συμμετοχή στον εμφύλιο έφυγε κυνηγημένος από το σπίτι.

Ο ίδιος νόμιζε ότι είχε πεθάνει, ωστόσο στα 16 του έλαβε ένα γράμμα από την Ρουμανία, στο οποίο ενημερώθηκε ότι αυτός ζει εκεί. Σε ηλικία 29 χρονών τον συνάντησε για πρώτη φορά. Μεγάλωσε μαζί με την μάνα του μέσα στις στερήσεις, την πείνα και την φτώχεια.

Αυτό είχε σαν συνέπεια τα καλοκαίρια να δουλεύει στην ταβέρνα που διατηρούσε ο θείος του. Αρχικά σαν σερβιτόρος, ενώ στην συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει και δεύτερη δουλειά σε οικοδομή και ξυλουργείο στις κορδέλες για την κοπή ξύλων.

Η ενασχόληση του με το τραγούδι

Παρά τις δυσκολίες της ζωής του ο Δημήτρης Μητροπάνος πάντα έβρισκε χρόνο για το τραγούδι. Μαζί με γειτονόπουλα του είχαν φτιάξει μία χορωδία και έκαναν καντάδες. Κάποτε βρέθηκε στην κατασκήνωση που είχε ο Γιώργος Σαμολαδάς.

Εκεί τον άκουσε για πρώτη φορά ο γνωστός συνθέτης και φίλος του Σαμολαδά Απόστολος Καλδάρας όπου και έμεινε ενθουσιασμένος από την φωνή του.Ο Μητροπάνος χάρηκε από τα καλά λόγια του Καλδάρα, ωστόσο την εποχή εκείνη ο ίδιος δεν είχε το τραγούδι μέσα στα σχέδια του.

Η πολιτική του δράση

Ο Μητροπάνος έχοντας ιδέες και από το αριστερό παρελθόν της οικογένειας του γράφτηκε στο Κομουνιστικό Κόμμα, σε μία εποχή όπου ο αντικομουνισμός είχε μεγάλη επίδραση στον δημόσιο βίο. Η κίνηση του αυτή είχε σαν συνέπεια, να γίνει ανεπιθύμητος σε όλα τα γυμνάσια της περιοχής, αλλά και σε αυτά της Αθήνας στην οποία μετακόμισε το 1964 μαζί με τον θείο του που είχε γυρίσει από την εξορία.

Παρά τις όποιες δυσκολίες ο Μητροπάνος κατάφερε να ολοκληρώσει το γυμνάσιο, ενώ στην συνέχεια έγινε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη συμμετέχοντας σε πορείες και εκφράζοντας ανοιχτά τις απόψεις του... Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το δίπλωμα οδήγησης του, το έβγαλε μετά την μεταπολίτευση, ενώ όσον αφορά τις σπουδές του τις ολοκλήρωσε σε ιδιωτικό σχολείο...

Ο πρώτος δίσκος και η γνωριμία του με την ελίτ του ελληνικού τραγουδιού

Εκτός από τον Απόστολο Καλδάρα ακόμα ένας μουσικός ήταν αυτός που διείδε το ταλέντο του στην μουσική. Ο λόγος για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο σερ του ελληνικού τραγουδιού έβαλε τον μικρό ο οποίος βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο μαζί με τον θείο του, μόλις τελείωσε το πρόγραμμα του στο μαγαζί όπου και εμφανιζόταν να τραγουδήσει.

Αφότου τον άκουσε του είπε: «Εσύ πρέπει να γίνεις τραγουδιστής, έλα να σε πάω εγώ στην Columbia».… όπως κι έγινε. Εκεί ο Μητροπάνος γνωρίστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα, ο οποίος έγινε ο δεύτερος πατέρας του, καθώς σε ηλικία 16 ετών τον έβαλε στο σχήμα του... Έτσι σε ηλικία 16 ετών ο Μητροπάνος το πρωί πήγαινε σχολείο, ενώ το βράδυ τραγουδούσε...

Η πρώτη επιτυχία του Δημήτρη Μητροπάνου ήρθε το 1967 με την κυκλοφορία του δίσκου του «Θεσσαλονίκη». Ένα χρόνο νωρίτερα το 1966 γνωρίστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη. Σε μία σειρά συναυλιών του γνωστού συνθέτη στην Ελλάδα και την Κύπρο, ένας καλλιτέχνης του ασθένησε και ο Μητροπάνος κλήθηκε να τον αντικαταστήσει ερμηνεύοντας τραγούδια, όπως η «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί»...

Τα πιο σημαντικά τραγούδια της καριέρας του

Παρά το γεγονός ότι στον ίδιο δεν του άρεσε καθόλου η διαδικασία της ηχογράφησης, εν τούτοις κατά την διάρκεια της πορείας του έκανε ουκ ολίγους δίσκους. Ο «Άγιος Φεβρουάριος» σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου, αλλά και ο δίσκος του Στου Αιώνα την Παράγκα»... όπου και συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο θεωρούνται ορισμένες από τις καλύτερες δισκογραφικές του δουλειές.

Παράλληλα τραγούδια όπως η «Ρόζα», το «Σε αναζητώ στην Σαλονίκη», «Αλίμονο», «Μια ζωή μέσα στους δρόμους» και άλλα έμελλε να γίνουν μεγάλες επιτυχίες, ενώ εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο συνεργάστηκε και με τον Μάριο Τόκα.

Η τελευταία του ηχογράφηση και το τέλος της ζωής του

Το 2012 πραγματοποιήθηκε η τελευταία του ηχογράφηση με τίτλο «Ήλιος Κόκκινος» σε σύνθεση του Μάριου Τόκα. Στις 17 Απριλίου ο Μητροπάνος ο οποίος είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Σταμάτη Κραουνάκη, αλλά και άλλους κορφυφαίους δημιουργούςτου λαϊκού και του έντεχνού τραγουδιού μεταφέρεται στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς.

Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα, με συνέπεια να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί της 17ης Απριλίου του 2012 σε ηλικία 64 ετών... Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου του 2012 στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών όπου το παρών έδωσαν πλήθους κόσμου για να το αποχαιρετήσουν, καθώς επίσης φίλοι και συγγενείς. Ήταν παντρεμένος με την Βένια, με την οποία είχε δύο κόρες.

Η "Ρόζα" ήταν 20 χρόνια στο "συρτάρι"

Ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του ελληνικού τραγουδιού που συνδέθηκε άρρηκτα με την τεράστια φωνή του Μητροπάνου, ήταν αναμφίβολα η "Ρόζα" που συμπεριελήφθη "Στου αιώνα την παράγκα" του 1996.

Είκοσι χρόνια πριν από την κυκλοφορία του τραγουδιού, το 1976, ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του "Η Ρόζα", στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει.

Οι πρώτες απόπειρες του Θάνου Μικρούτσικου για μελοποίηση, δεν τον είχαν αφήσει ικανοποιημένο. Έτσι, άφησε την προσπάθειά του "στο συρτάρι". Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε παίξει τη Ρόζα, μεταξύ άλλων, και στη Χαρούλα Αλεξίου, ωστόσο η πρώτη ηχογράφηση δεν "έπεισε" τους δύο καλλιτέχνες να την εντάξουν σε δίσκο.

Το άλμπουμ "Στου αιώνα την παράγκα" κυκλοφόρησε λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Θάνου Μικρούτσικου στο υπουργείο Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τιμητικής γιορτής που οργάνωσε η Minos EMI για την επιστροφή του Μικρούτσικου. Εκείνος που επέλεξε τη "Ρόζα" ήταν ο Ηλίας Μπενέτος που εργαζόταν στην εταιρεία ως μουσικός παραγωγός.

Ο Θάνος Μικρούτσικος στην αυτοβιογραφία του "Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος" που επιμελήθηκε ο Οδυσσέας Ιωάννου, αναφέρει:

"Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1996. Η "Ρόζα" μας παίδεψε πολύ στο στούντιο. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τον τρόπο που θα έπαιζαν τα τύμπανα. Ήμασταν έξι ώρες και προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι που θα με ικανοποιούσε. Ντράμερ ήταν ο σπουδαίος μουσικός Νίκος Καπηλίδης. Δεν ήθελα τα τυπικά χτυπήματα του ζεϊμπέκικου. Κάποια στιγμή ζητάω από τον Καπηλίδη να βγάλει το πουκάμισό του. "Σοβαρολογείτε;" με ρωτάει. "Απολύτως" του απαντάω. Βγάζει το πουκάμισο και ζητάω αν υπάρχει στο στούντιο καμιά προβιά για να φορέσει! Προβιά βέβαια δεν βρήκαμε, αλλά λέω στον Καπηλίδη να σκεφτεί ότι είναι ένας Βίκινγκ και να παίξει το κομμάτι όπως θα έπαιζε το ζεϊμπέκικο ένας Βίκινγκ. Τα κατάφερε απόλυτα".

Γράφει δε, πως ο Μητροπάνος δεν μπορούσε να τραγουδήσει το κομμάτι επί δύο εβδομάδες, λόγω άγχους. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ακόμη, αν η "Ρόζα", ήταν η εμβληματική επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

LIVE - Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σε εξέλιξη η κρίσιμη ψηφοφορία - Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις για «Πλανητάρχης»;

Το ThemaOnline σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές. Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top