ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Απαιτούμε επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης των αγνοουμένων

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Απαιτούμε επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης των αγνοουμένων

Απαιτούμε επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης των περιπτώσεων των αγνοουμένων και να δοθούν τα λείψανα τους στους συγγενείς τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 έφεδρου στρατιώτη Λοΐζου Αβραάμ, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα τόσα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή «το δράμα των αγνοουμένων συνεχίζεται. Απαίτηση της πλευράς μας είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας και να αποδοθούν τα λείψανα τους στους εναπομείναντες εν ζωή συγγενείς τους».

Πρόσθεσε πως «ο χρόνος πιέζει, πολλοί από αυτούς όπως και οι γονείς του Λοΐζου Αβραάμ, έχουν προ πολλού αποδημήσει χωρίς να πάρουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Το ψυχικό κόστος για τους συγγενείς δεν αποζημιώνεται, στην πραγματικότητα δεν μετριέται καν».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρέπει να κρατήσουμε «τη θυσία του ως φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για το τι σήμαινε στο πλαίσιο ενός πολέμου, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι τέτοιες προσωπικότητες στον καθημερινό πόλεμο της ζωής όπου οι αξίες δοκιμάζονται, κλονίζονται και το σύστημα χωλαίνει».

Ο Λοΐζος και κάθε άλλος ήρωας, σημείωσε «πρέπει να μας γίνουν μάθημα ζωής, ότι υπάρχει και αυτός ο δρόμος, ο δρόμος της προσφοράς χωρίς να αναμένουμε ανδριάντες και επαίνους, ο δρόμος της θυσίας για τον συνάνθρωπο, χωρίς να έχουμε μοναδική έγνοια το προσωπικό συμφέρον, ο δρόμος ο δύσκολος, ο ανιδιοτελής, αυτός που και ο Λοΐζος επέλεξε ανεβαίνοντας στον Γολγοθά, κουβαλώντας έναν σταυρό και σηκώνοντας τα βάρη και τις αμαρτίες όλων μας. Γιατί ο δρόμος αυτός είναι ο αναστάσιμος και μόνο μέσα από τέτοιες μορφές όπως του Λοΐζου, θα επέλθει για τον τόπο μας η πραγματική ανάσταση».

Αποχαιρετώντας τον Λοΐζο Αβραάμ, συνέχισε «ζούμε ξανά τις εφιαλτικές μέρες της τουρκικής εισβολής του 1974 και το δράμα και τη βαρβαρότητα που έφερε μαζί της. Ζούμε παράλληλα όμως και το μεγαλείο μίας θυσίας, της υπέρβασης της λογικής και των ανθρώπινων για την ελευθερία, τον τόπο, τον συνάνθρωπο».

Την αποφράδα εκείνη μέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής, είπε ο Εκπρόσωπος «ο έφεδρος στρατιώτης Λοΐζος Αβραάμ έκανε εκείνο που του επέβαλλε το υψηλό αίσθημα ευθύνης και η αγάπη του για την πατρίδα και έτρεξε να υπερασπιστεί την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα του τόπου του χωρίς δεύτερες σκέψεις».

Οι συνθήκες και οι οιωνοί, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «κάθε άλλο παρά θετικοί ήταν. Η συντριπτική υπεροπλία του Αττίλα από την μια και η αποδιοργάνωση των περισσοτέρων μονάδων της Εθνικής Φρουράς από την άλλη, μαζί με την ανοχή και την απάθεια που επέδειξαν οι διάφοροι ισχυροί της γης, επενέργησαν  καθοριστικά στην εξέλιξη των μαχών, παρά τη λεβεντιά και την αυτοθυσία των στρατευμένων μας». 

Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ήταν τραγικές «προσφυγιά, ξεριζωμός, καταστροφή, αγνοούμενοι. Η Κύπρος ντύθηκε στα μαύρα» και μεταξύ των αγνοουμένων ήταν και ο Λοΐζος Αβραάμ από την Κώμα του Γιαλού, που είχε καταταγεί στην 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού.

Μετά από μάχη με τους Τούρκους στις 23 Ιουλίου, σε περιοχή του χωριού Συγχαρί οι εναπομείναντες άνδρες της μοίρας αναγκάστηκαν να παραδοθούν, οδηγήθηκαν σε χώρο συγκέντρωσης αιχμαλώτων και στη συνέχεια στις φυλακές της  Τουρκίας για να αφεθούν αργότερα ελεύθεροι. Ωστόσο αριθμός ανδρών της 181 Μοίρας Πυροβολικού, μεταξύ των οποίων και ο Αβραάμ, μετά το πέρας της μάχης δεν έδωσαν σημεία ζωής.

Ο Αβραάμ, συνέχισε ο Εκπρόσωπος «δεν επέστρεψε ποτέ στο αγαπημένο του χωριό, την Κώμα του Γιαλού. Οι γονείς, τα αδέλφια, οι συγγενείς, οι φίλοι ανέμεναν τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Τα  λείψανα του εντοπίζονται 36 χρόνια αργότερα, το 2010, σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Συγχαρί –Πέλλα Παις, στις παρυφές του Πενταδακτύλου».

Η ταυτότητα του Λοΐζου Αβραάμ διακριβώνεται «μετά τις ανθρωπολογικές και τις άλλες επιστημονικές εξετάσεις  και σήμερα 40 και πλέον χρόνια μετά, τελούμε την κηδεία του αποδίδοντας τις οφειλόμενες από την Πολιτεία τιμές. Η ψυχή του κατατάχθηκε ήδη εν σκηνές ηρώων, όπως και όλων των άλλων νεκρών της τουρκικής εισβολής».

Στην όψη κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο Λοΐζος Αβραάμ «θα παραμείνει πάντοτε ο νέος των 23 χρόνων, το παλικάρι που άφησε το χωριό του για να αγωνιστεί για την πατρίδα, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top