ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο διάλεξης του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Αγίου Αθανασίου

Ο Σχολικός εκφοβισμός στο επίκεντρο διάλεξης του Ανοικτού Σχολείου Δήμου Αγίου Αθανασίου

Την ευκαιρία να αποκτήσουν τις γνώσεις για να μπορούν να αναγνωρίζουν τον εκφοβισμό στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια, να ευαισθητοποιηθούν στο συγκεκριμένο φαινόμενο και να αναλάβουν ευθύνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του, είχαν οι παρευρισκόμενοι στη διάλεξη που οργάνωσε το Ανοιχτό Σχολείο του Δήμου Αγίου Αθανασίου.

 
Η διάλεξη, με τίτλο "Σχολικός Εκφοβισμός: από τους μύθους στις πραγματικότητες – Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου", πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Αθανασίου και όπως αναφέρει ανακοίνωση, την παρακολούθησαν πέραν των 40 ατόμων,  μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του δήμου, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και γονείς, δημότες και μη.

Κύρια ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός, εισηγήτρια σε θέματα "bullying", Δωρίτα Μαρκαντώνη, η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στον ορισμό της εκφοβιστικής συμπεριφοράς, τα χαρακτηριστικά της, τη διαφορά της από ένα συγκρουσιακό επεισόδιο, τα τέσσερα είδη του εκφοβισμού (φυσικός/σωματικός, λεκτικός, έμμεσος ή κοινωνικός και ηλεκτρονικός), τη σκιαγράφηση του προφίλ του θύτη και του θύματος, τις επιπτώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους, στους μύθους που αφορούν στον σχολικό εκφοβισμό και στο πως αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο.
 
Όπως εξήγησε, ο θύτης επιλέγει το θύμα του πολύ προσεκτικά και ότι από αυτόν απουσιάζει η ενσυναίσθηση, ενώ ο θύτης δεν είναι κατ’ ανάγκην πάντα αγόρι και πάντα ο "κακός μαθητής" ή ο "δύσκολος μαθητής".
 
Τόνισε δε, ότι οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και ότι οφείλουν, πρώτα και κύρια, να βάζουν όρια στα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν ώστε να γίνουν δυνατά, ενώ όπως εξήγησε, αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους, ας βοηθήσουν οι γονείς ώστε τα παιδιά τους να μιλήσουν, να καταλάβουν ότι δεν είναι ντροπή αν βίωσαν ή βιώνουν εκφοβισμό και με υπομονή να τα βοηθήσουν να γίνουν δυνατά.
 
"Οι γονείς πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι και να μην αγνοούν τα σημάδια. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που φανερώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, όπως η διάθεση, η άρνηση να πάει σχολείο ή να συμμετέχει σε δραστηριότητες, η μείωση στην επίδοση, τα σημάδια στο σώμα", ανέφερε η κ.Μαρκαντώνη .

Η διάλεξη εντάσσεται σε μια σειρά διαλέξεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, τους μήνες Απρίλιο - Μάιο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αγίου Αθανασίου, από το Ανοικτό Σχολείου του Δήμου, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε διάφορα θέματα.
 
Ακολουθεί η 2η βιωματική διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Μαΐου και ώρα 19:00, στον ίδιο χώρο, με θέμα "Επιλέγω να γελάσω και να δυναμώσω την υγεία μου".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top