ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: «Πολιτική ανισότητα, όχι ισότητα, η μια θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις»

Φωτίου: «Πολιτική ανισότητα, όχι ισότητα, η μια θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις»

To θερμό χαιρετισμό και την ευγνωμοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για όσα επιτελούν οι Κύπριοι των ΗΠΑ, μετέφερε μιλώντας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και τους Απόδημους, Φώτης Φωτίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν το Σάββατο 13 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, παρουσία αντιπροσώπων από τα σωματεία – μέλη σ’ όλη την Αμερική, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τις διπλωματικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας και της Ευρωβουλευτού και Προέδρου της Κινήματος «Αλληλεγγύη», Ελένης Θεοχάρους.

«Καταφέρατε κάτι το οποίο δεν μπόρεσαν άλλοι. Να είστε ενωμένοι και το κόμμα σας να είναι η Κύπρος», είπε ο Φώτης Φωτίου.

Απαντώντας παράλληλα σε επισήμανση του προέδρου της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, για τα ολίγα χρήματα που διατίθενται για τη διαφώτιση, ο προεδρικός επίτροπος είπε πως παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε και θα τα αυξήσουμε, γιατί αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει η διαφώτιση εδώ στις ΗΠΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΜΑΚ θα εισηγηθεί ο όρος «Απόδημοι» να αντικατασταθεί από τον όρο «Διασπορά».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Φώτης Φωτίου είπε πως δυστυχώς, δεν υπάρχει από τουρκικής πλευράς η ανταπόκριση που επιβάλλεται για να αρθεί το αδιέξοδο και να προωθηθεί η διαδικασία της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

«Από την πρώτη στιγμή του τερματισμού της διαδικασίας στον Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα του για συνέχιση του διαλόγου από εκεί όπου είχε τερματιστεί ως αποτέλεσμα της μη αποδοχής από πλευράς της Τουρκίας των στοιχειωδών παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε θέσει.

Δηλαδή, την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της μόνιμης παρουσίας κατοχικού στρατού, της ερμηνείας του τι σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη διοίκηση, πού, σε ποια Σώματα, πότε και πώς ασκείται η θετική ψήφος που διεκδικούν για να φτάσουμε τάχα στην πολιτική ισότητα, όπως επίσης και μια άλλη αξίωση που ήταν εμμονή της Τουρκίας: Την ίση μεταχείριση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων».

Αναφερόμενος στην τουρκική αξίωση για μία θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αναρωτήθηκε αν αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα είναι πολιτική ανισότητα.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει να ανησυχεί όλους είναι η στάση της τουρκικής πλευράς. Και πέραν των αρνητικών και προβληματικών της θέσεων,  επιδιώκει ξεκάθαρα πλέον να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της στην περιοχή και διεθνώς.

Ενημέρωσε τους συνέδρους για τις θέσεις που προτάσσει στα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα με την Τζέιν Χόλ Λουτ με στόχο να καταγραφούν κάποιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν σε επανάληψη του διαλόγου, αλλά αυτή τη φορά με προοπτική.

 «Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή που είχε συνάντηση με την κα Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο και, σε απόδειξη τούτου, ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του γνωστού πλαισίου των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ Γκουτέρες. Ιδέες που αφορούν την αποκέντρωση εξουσιών, τις οποίες έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν, καθώς και ιδέες σχετικά με την αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα όπως αυτή την αντιλαμβάνεται».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, παρατηρώντας ότι αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας.

 «Πέραν, όμως, του θέματος της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώθηκε στη συνάντηση του με την κα Λουτ σε όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της αποχώρησης των στρατευμάτων, του θέματος του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων που αποτελούσαν τα σημεία που περιλήφθηκαν στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα», υπογράμμισε ο προεδρικός επίτροπος, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών, η λύση του Κυπριακού να μην μετατρέψει ποσώς την Κύπρο σε εντολοδόχο της Τουρκίας, αλλά να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα παραμείνει πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, δεσμευμένη στις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας για όλη την περιοχή.

Που εξέφρασε την ελπίδα μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, θα υπάρξει μια αναθεώρηση της πολιτικής της με τερματισμό των ακραίων απαιτήσεων της, όπως και με τον τερματισμό των απειλών της στην περιοχή και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Φώτης Φωτίου έκανε εκτενή ανάλυση των εξελίξεων στα ενεργειακά, τονίζοντας ότι χάρη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που έχει χαράξει και ακολουθεί η κυβέρνηση, η Κύπρος έχει αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο. Αναφέρθηκε εν εκτάσει στις τριμερείς συνεργασίες και στα ηχηρά μηνύματα που έστειλε η παρουσία του Αμερικάνου Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

 «Πιστεύω πως άρχισε να διαγράφεται ένα διαφορετικό, πιο ελπιδοφόρο μέλλον που πριν μερικά χρόνια φάνταζε θολό και ίσως αβέβαιο.  Δεν παραγνωρίζουμε ποσώς τις δυσκολίες και τα προβλήματα που σχετίζονται με την αδιάλλακτη και αρνητική στάση της Τουρκίας, αλλά τώρα προχωράμε μπροστά με νέες δυνατότητες και δεδομένα που προδιαγράφουν ένα μέλλον που υπόσχεται σε όλους περισσότερα», είπε.

Ενώ τόνισε πως παρά τις πειρατικές προκλήσεις της Τουρκίας, η Κύπρος επιμένει στη συνέχιση του ενεργειακού της προγράμματος, βασισμένη και στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν εταιρείες – κολοσσοί στο είδος αυτό της ενεργειακής εκμετάλλευσης, δηλώνοντας ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένοντας ακόμα πιο θετικές εξελίξεις.

Ο κ. Φωτίου έκανε αναφορές και στην εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής Ασφαλείας η οποία είναι σε παράλληλη διαδικασία με την εκπόνηση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι κύριος στόχος είναι η προστασία των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της, καθώς επίσης η ενίσχυση της θέσης και του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας στα νοτιοανατολική σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Βασικό μέρος της Εθνικής Στρατηγικής μας αποτελούν και όσα αφορούν τον απόδημο Κυπριακό Ελληνισμό», είπε ο προεδρικός επίτροπος που ενημέρωσε και για τις τριμερείς συνεργασίες που προωθούνται από κοινού με την Ελλάδα για θέματα Διασποράς.

«Μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας, μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία των διασπορών διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κυπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κορυφαία, πάντως, προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας.  Δεν διστάζω, μάλιστα, να τονίσω πως δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά».

Ενημέρωσε επίσης του συνέδρους για τα διάφορα προγράμματα με στόχο, που έχουν στόχο να επενδύσουν στη νέα γενιά των Αποδήμων, όπως φιλοξενίας, εκπαιδευτικά κ.α.

Εκτενής ήταν και η ενημέρωση για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, όπου η κυβέρνηση έχει  καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά και  συγκεκριμένα.

«Προσδοκούμε σε μια πιο έντονη, επιθετική διπλωματική πολιτική σε συνεργασία με την Ελλάδα, άλλες χώρες και ισχυρά κέντρα αποφάσεων διεθνώς. Θεωρούμε ότι και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανακινηθεί το θέμα των αγνοουμένων, έχοντας ως δεδομένη τη στήριξη σας… μπορούμε να ανακινήσουμε και πάλι το Αμερικανικό ενδιαφέρον και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top