ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Φωτίου συζήτησε το πρόβλημα των αγνοουμένων με τον Βοηθό Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ

Φ.Φωτίου συζήτησε το πρόβλημα των αγνοουμένων με τον Βοηθό Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ

Τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το θέμα των αγνοουμένων εξαιτίας των φθινόντων αριθμών λειψάνων που εντοπίζονται, ήγειρε ο Προεδρικός Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με το Βοηθό Γενικό-Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά.

Τον κ. Φωτίου συνόδευαν η αναπληρώτρια μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πόλυ Ιωάννου και ο Λειτουργός του Γραφείου του Επιτρόπου, Αλέξανδρος Κάης.
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε στον κ. Λακρουά ότι το 2017 εντοπίστηκαν τα οστά 40 αγνοουμένων, ενώ το 2018 μόνο 10. Υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα, αιτήθηκε τη συνδρομή του ΟΗΕ για τη διάθεση των σχετικών αρχείων του τουρκικού στρατού, και τόνισε την ανάγκη να δράσουμε άμεσα διότι το πέρασμα του χρόνου είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός. Ο κ. Φωτίου επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ως καίριο εργαλείο επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων.
 
Ταυτόχρονα ενημέρωσε τον συνομιλητή του για το ανθρωπιστικό ζήτημα των εγκλωβισμένων, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον ΟΗΕ ο οποίος καθιστά εφικτή την στήριξή τους από την Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο.
 
Παράλληλα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε για την επιδείνωση της άσκησης του εκπαιδευτικού τους δικαιώματος από τους εγκλωβισμένους, ως αποτέλεσμα των σημαντικών περιορισμών στους οποίους υπόκεινται, όπως του αποκλεισμού πολλών εκπαιδευτικών και την απαγόρευση ολοένα και περισσότερων βιβλίων από τις κατοχικές αρχές, κατά παράβαση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης.

Ο Φώτης Φωτίου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής – το οποίο λαμβάνει χώρα το Σάββατο - και στους εορτασμούς για την εθνική παλιγγενεσία οι οποίοι κορυφώνονται την Κυριακή 14 Απριλίου, με την μεγάλη εθνική παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top