ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Ηχηρό το «ναι» των 27 για νέα παράταση - Αποδέχθηκε την πρόταση η Μέι

Brexit: Ηχηρό το «ναι» των 27 για νέα παράταση - Αποδέχθηκε την πρόταση η Μέι

«Κενή» παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η καταληκτική ημερομηνία της παράτασης του Brexit στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο δείπνο των 27 ηγετών.

Την ίδια ώρα στο κείμενο των εννέα αριθμημένων παραγράφων, προβλέπεται πως το ΗΒ θα πρέπει να διοργανώσει ευρωεκλογές από τις 23 ως τις 26 Μαΐου και αν δεν το κάνει, τότε τίθεται εκτός ΕΕ την 1η Ιουνίου του 2019.

Το κείμενο των συμπερασμάτων ξεκαθαρίζει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, ενώ η ΕΕ παραμένει ανοικτή σε σχέση με την Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ σε περίπτωση που το ΗΒ επιθυμεί την ενίσχυσή της.

Το ίδιο κείμενο περιγράφει σε μια παράγραφο την υποχρέωση του ΗΒ για εποικοδομητική στάση σε σχέση με τη συμμετοχή του στη λειτουργία της ΕΕ κατά το διάστημα της παράτασης, αλλά υπενθυμίζει και τα δικαιώματά του βάσει του άρθρου 50 της ΣΕΕ.

Η Τερέζα Μέη, Πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στις Βρυξέλλες, ότι αποδέχθηκε την παράταση που της πρότειναν οι 27 της ΕΕ και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο.

 Συγκεκριμένα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε "συμφώνησα στην παράταση", σημείωσε ότι "εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ΣΑ πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο και οι 27 συμφώνησαν με την πρόταση περί ευελιξίας", εξηγώντας ότι "αν περάσουμε την ΣΑ τις 3 πρώτες εβδομάδες του Μαΐου τότε δεν θα πραγματοποιήσουμε ευρωεκλογές"

Η Τ.Μέη επεσήμανε ότι το ΗΒ ως την αποχώρησή του παραμένει πλήρες μέλος, καθιστώντας σαφές ότι "υπάρχει μόνο μια κατηγορία κρατών μελών" με τα ίδια δικαιώματα εκ της Συνθήκης. Η ίδια σημείωσε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έπεισε ακόμα το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την ΣΑ και παρέπεμψε σε νέες διακομματικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση (αύριο) για να συγκεντρωθεί μια πλειοψηφία. "Θα έπρεπε να είχαμε ήδη φύγει" παραδέχθηκε επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κοινοβούλιο και καλώντας το να επικυρώσει  "τη συμφωνία προς όφελος του έθνους" και "να κάνουμε πράξη το δημοκρατικό αίτημα του λαού".

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top