ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης ‘Διάλογος με τους Πολίτες: 54 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές’

Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης ‘Διάλογος με τους Πολίτες: 54 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές’


Στις 03 Απριλίου 2019 το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και το Alexander College ογάνωσαν εκδήλωση με θέμα ‘Διάλογος με τους Πολίτες: 54 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές’. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν μέσα από το διάλογο να δωθεί στους πολίτες η δυνατότητα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις απόψεις τους και να θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με την Ευρωπαική Ένωση και τις επικείμενες ευρωεκλογές. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Αντρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η κα. Δρ. Μαίρη Ιωαννίδου - Κουτσελίνη, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών του Μαΐου, είπε πως «φέτος έχουμε υπό συζήτηση την έξοδο μιας χώρας μέλους, της Βρετανίας από την ΕΕ, το γνωστό Brexit», και πρόσθεσε πως «εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κάνει μια θετική πρόταση για το τι ακριβώς θέλει, τότε θα έχουμε έξοδο της χώρας χωρίς συμφωνία». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Βρετανία είναι το βαρύ τίμημα του λαϊκισμού, γιατί αυτό το φαινόμενο δεν το βλέπουμε μόνο σε μια χώρα που είναι με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ, αλλά το συναντούμε σε αρκετές χώρες όπως την Ιταλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες. Όπως τόνισε αυτό πρέπει να μας αφορά όλους και πρέπει να σκεφτούμε όλοι αυτά που έχουμε και αυτά που θα χάσουμε εάν σταματήσει να υπάρχει η ΕΕ. Επίσης σημείωσε ότι «το μοντέλο της ΕΕ είναι μοναδικό και πολλές φορές βλέπουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφού υπάρχουν κράτη μέλη που είναι κυρίαρχα, αλλά κανένας δεν μπορεί να τους επιβάλει οτιδήποτε. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα μεταξύ άλλων «παικτών» όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία ακόμα και η Ινδονησία».

Ο κ. Κεττής, στη δική του εισαγωγική ομιλία έθεσε στους παρευρισκόμενους το ερώτημα «τι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση» και ξεκαθάρισε πως «πέρα και πάνω απ΄όλα, η ΕΕ είναι ένα πολιτικό σχέδιο για την ειρήνη στην Ευρώπη. Η  ΕΕ ξεκίνησε με έξι κράτη μέλη για να σταματήσουν την παραγωγή πολεμικού υλικού» είπε και πρόσθεσε πως «ευτυχώς αυτό το μεγάλο και απόλυτο στοίχημα η Ενωση το έχει πετύχει». Ανέφερε ακόμα ότι «σίγουρα η ΕΕ δεν είναι θέσφατο για όλα, έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη και συνεχίζουν να γίνονται λάθη. Η Ενωση είναι ένα πολιτικό σχέδιο εν εξελίξει και όλοι μαζί οι πολίτες πρέπει να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να γίνει η ΕΕ ακόμα καλύτερη».

Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου: «Αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί βλέπουμε πάρα πολλές ευρωφοβικές πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της άκρας δεξιάς. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και λαϊκιστικές δυνάμεις της άκρας αριστεράς το επικίνδυνο στοιχείο αφορά κυρίως τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Εχουμε ξαναδεί αυτό το έργο στην ΕΕ, ήταν αυτές οι δυνάμεις που οδήγησαν την Ευρώπη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με την καταστροφή που έσπειραν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε και πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να επαναληφθεί η ιστορία και να περάσουμε ξανά μια περίοδο με διαμάχες στην Ευρώπη».
 
Σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει οι «οι πολίτες να παραπλανηθούν και απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα κόμματα στις χώρες τους, να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και να αναδείξουν αυτές τις ακροδεξιές ευρωφοβικές δυνάμεις. Σημειώνοντας πως αυτές οι δυνάμεις θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλων, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. Στο σημείο αυτό ξεκίνησε ουσιαστικά και ο διάλογος καθώς άτομα από το ακροατήριο είχαν διαφορετική άποψη από τα σχόλια του κ. Κεττή και έθεσαν έντονα τις δικές τους απόψεις.

Η καθηγήτρια Δρ. Κουτσελίνη, στην εισαγωγική της ομιλία είπε πως «η ΕΕ είναι ουσιαστικά ένας ειρηνικός, εκπαιδευτικός πρωτίστως, πολιτικός σχεδιασμός. Η εκπαίδευση είναι από τα βασικότερα στοιχεία για να φτάσουμε σε ένα μέλλον της Ευρώπης όπως το έχουμε οραματιστεί και όπως η ίδια η ΕΕ δήλωσε ότι ήθελε να γίνει, δηλαδή μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης, να καταστεί η πρώτη οικονομική δύναμη η οποία να στηρίζεται πάνω στην εκπαίδευση των πολιτών της». Αφού ανέφερε πως «υπάρχει μια μεγάλη κατακραυγή στον πολιτικό σχηματισμό της ΕΕ και στις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς δεύτερο σχέδιο», πρόσθεσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διάφορα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως οικονομικά, κοινωνικά και  πολιτικά, ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε στο ειρηνικό εκπαιδευτικό  μοντέλο της Ενωσης. 

Η κα. Κουτσελίνη ανέφερε επίσης ότι «η ανώτερη εκπαίδευση στηρίζεται στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης και ουσιαστικά είναι η προσπάθεια της ΕΕ, μέσω της ανώτερης εκπαίδευσης και των προικισμένων πολιτών που θα βγαίνουν από αυτήν, να κατορθώσει να επιτύχει τα οράματα της και να καλλιεργήσει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα». Πρόσθεσε ακόμα πως «έχουν γίνει πάρα πολλά για να μπορέσουμε να έχουμε κοινά αποδεκτά standards σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ούτως ώστε να επιτευχθεί ένας άλλος μεγάλος στόχος και όραμα της ΕΕ, που είναι η διακίνηση εκπαιδευτικών, φοιτητών και πολιτών για εργοδότηση και αλληλογνωριμία σε κάθε χώρα της Ευρώπης».

Αναφερόμενη στο Brexit είπε ότι «με αυτό έχει ουσιαστικά πληγεί και η ανώτερη εκπαίδευση» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει ήδη προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρώπης να μην προχωρήσουν σε διμερείς συμβάσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό δείχνει καθαρά ότι η ΕΕ δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να χαριστεί στη Βρετανία, η οποία φαίνεται να θέλει να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα αλλά χωρίς τη συμβολή της σ’ αυτό το γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα  βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν μπορούμε ακόμα να την αξιολογήσουμε».

Μετά τα εισαγωγικά σχόλια οι φοιτητές του Κολλεγίου και άλλοι παρευρισκόμενοι εκαναν τις δικές του τοποθεστήσεις και ερωτήσεις στους ομιλητές για διάφορα θέματα όπως το ρόλο των θεσμικών οργάνων, την παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα, Brexit, μεταναστευτικό, ευρωεκλογές, οικονομία, λαικισμό περιβάλλον και πολλά άλλα. Εντονη συζήτηση διεξήχθη μεταξύ εκπροσώπων κομμάτων και άλλων παρευρισκομένων με τους φιλοξενούμενους για το θέμα της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων και κινημάτων στην Ευρώπη. 

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top