ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ αρχίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων

Στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ αρχίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθεί μία διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία πληθωρισμού

Οι αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές με ρυθμό €60 δις μηνιαίως αρχίζει στις 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων στις 22 Ιανουαρίου, στις 9 Μαρτίου θα αρχίσουμε τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές», ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του ΔΣ της ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Πιθανώς με ανοικτό τέλος το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο ο κ. Ντράγκι, στις δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως αυτό να συνεχιστεί περαιτέρω, αν χρειαστεί.

«Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν (οι αγορές) μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε.

Πλαισιούμενος από την Διοικητή της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάτσιο, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η σημαντική περαιτέρω χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής μας πολιτικής στηρίζει και ενισχύει την εμφάνιση περισσότερο ευνοϊκών εξελίξεων για την οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, «σε ένα περιβάλλον βελτιουμένων προσδοκιών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η μετάδοση των μέτρων μας στην πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί, συμβάλλοντας σε περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη και υποχώρηση της υποτονικότητας της οικονομίας».

Να μην υποχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, κάτι που θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

«Για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που αποφασίσαμε τον Ιανουάριο αλλά και τα προηγούμενα, χρειαζόμαστε πρώτα απ` όλα σθεναρές διαρθρωτικές αλλαγές», υπέδειξε.

«Διαφορετικά,» συνέχισε, «μπορούμε να παρέχουμε όση περισσότερο πίστωση μπορούμε, μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να δανείζουν με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά αν οι διαρθρωτικές προϋποθέσεις δεν είναι εκεί θα υπάρχει πολύ λίγο κίνητρο για αξιοποίηση αυτής της πίστωσης. Δεν λέω ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, λέω ότι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χαμηλότερη και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πετύχουμε το στόχο της σταθερότητας των τιμών».

Σε σχέση με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι είπε ότι με βάση τις σημερινές πληροφορίες και τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τιμές του πετρελαίου, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Σημείωσε όμως ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχύνει σταδιακά αργότερα στη διάρκεια του 2015, με τις μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό το 2015, στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017.

Οι όροι του προγράμματος

Εξάλλου με βάση τις λεπτομέρειες του προγράμματος που έχουν ανακοινωθεί, οι αγορές θα γίνονται σε τίτλους δημοσίου τομέα εκδομένους σε ευρώ που να αξιολογούνται στην επενδυτική κατηγορία ενώ ειδικές προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται στην περίπτωση κρατών-μελών υπό πρόγραμμα σταθερότητας. Κάθε Εθνική Τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας της από τη δευτερογενή αγορά, αναλαμβάνοντας 80% του ρίσκου με το υπόλοιπο 20% να κατανέμεται στην ΕΚΤ. Τα ομόλογα που θα αγοράζονται θα είναι διάρκειας από δύο έτη στα τριάντα έτη.

Όπως και στην περίπτωση των άμεσων νομισματικών συναλλαγών (OMT) και του προγράμματος αγοράς τίτλων που εκδόθηκαν έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities) ισχύει η οροφή του 25% για κάθε έκδοση ομολόγων και του 33% για το συνολικό εκδομένο χρέος.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top