ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν να εκποιηθούν – Διαβάστε τι λέει ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Αυτά είναι τα σπίτια που κινδυνεύουν να εκποιηθούν – Διαβάστε τι λέει ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας

Πάνω από 1000 περιπτώσεις ιδιοκτητών οικιών και διαμερισμάτων, που ενώ έχουν αποπληρώσει τα ακίνητά τους δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας επειδή αυτά είχαν υποθηκευτεί από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης που τους τα πώλησαν - με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τα απολέσουν σε περίπτωση εκποίησής τους, έχουν αναφερθεί στο Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Σταύρο Παπαδούρη.

Ο κ. Παπαδούρης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ανέφερε πως τα ατιτλοποίητα ακίνητα αγοράστηκαν τα τελευταία οκτώ – δέκα χρόνια και ενώ οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εξοφλήσει στο 100% θα βρεθούν σε ενάμισι μήνα στη δυσάρεστη θέση, να υπάρχει η πιθανότητα με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας των εκποιήσεων και τη μη εξαίρεσή τους πλέον που λήγει τον Απρίλιο, να κινδυνεύουν ίσως να απολέσουν μιαν κατοικία που αγόρασαν πριν ορισμένα χρόνια και έχουν αποπληρώσει.

“Αυτό είναι μια μεγάλη αδικία, η οποία υφίσταται, και στο Σύνδεσμο έχουμε λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 1000 περιπτώσεις, οι οποίες θα βρεθούν σε αυτή τη δυσάρεστη θέση και έκκληση μας είναι η νομοθετική εξουσία όπως επεκτείνει την αναστολή αυτή  για αυτές τις περιπτώσεις και επιτέλους να βρει μια τελική λύση στο όλο πρόβλημα”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις ημιτελείς κατοικίες είπε πως και αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία της διαμεσολάβησης για την πρώτη κατοικία και από τις όποιες νομοθεσίες, αφού ο ορισμός για την κύρια κατοικία δεν αφορά τις ημιτελείς κατοικίες.

“Άρα στη δυσάρεστη περίπτωση που κάποιος έχει πάρει ένα δάνειο και έχει προχωρήσει την κατοικία του αλλά έχει εκπληρώσει μόνο το 80% και δεν μπορεί να προχωρήσει να πληρώσει την κατοικία, σημαίνει ότι αυτό το άτομο, που έχουμε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρείται από το θεσμό της διαμεσολάβησης, καθώς επίσης και από την οποιαδήποτε προστασία για την κύρια κατοικία, αφού ο ορισμός δεν τους εξυπηρετεί”, σημείωσε.

Από την πλευρά του κ. Λιλλήκας  υπογράμμισε την ανάγκη να παραταθεί η νομοθεσία που αφορά την εξαίρεση που λήγει τον Απρίλιο και που έχει γίνει για την κατηγορία των πολιτών, οι οποίοι αγόρασαν σπίτια ή διαμερίσματα αλλά δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας γιατί αυτά τα ακίνητα είχαν μπει υποθήκη από τους developers που τα πώλησαν.

Επεσήμανε πως οι ιδιοκτήτες αυτοί δεν φέρουν καμία ευθύνη εφόσον έχουν αποπληρώσει την αγορά της κατοικίας τους και πως θα πρέπει να ρυθμιστεί οριστικά με κάποιο τρόπο αυτό το ζήτημα, σημειώνοντας πως ευθύνη έχουν τόσο οι τράπεζες όσο και το κτηματολόγιο.

Οπως είπε ο κ. Λιλλήκας, όσοι έχουν ευθύνες θα πρέπει να τις αναλάβουν αλλά σίγουρα δεν θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος οι άνθρωποι που πλήρωσαν για το διαμέρισμα ή το σπίτι τους, δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας και κινδυνεύουν σήμερα να το χάσουν.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υπογράμμισε πως η πρώτη κατοικία θα πρέπει απόλυτα να προστατευτεί, επισημαίνοντας πως με βάση το  νόμο και ενδεχόμενα και το πέμπτο  νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα καταθέσει στη Βουλή η ερμηνεία που υπάρχει για την πρώτη κατοικία να αφήνει εκτεθειμένη κάποιαν ομάδα ή κάποιες ομάδες του πληθυσμού σε ενδεχόμενη εκποίηση γιατί δεν θα θεωρηθεί η πραγματική πρώτη κατοικία ως πρώτη κατοικία.

Σημείωσε ακόμη πως ήρθε η ώρα οι τράπεζες να προχωρήσουν επιτέλους  στο διαχωρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε δυο κατηγορίες.

Η πρώτη είπε, είναι “η κατηγορία εκείνων των οφειλετών οι οποίοι κακή τη πίστει δεν πλήρωναν από την αρχή τις υποχρεώσεις τους και για τους οποίους δεν έχουμε καμία ένσταση να γίνει εκποίηση της περιουσίας τους”  και η άλλη η  κατηγορία με τους οφειλέτες, οι οποίοι μέχρι το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους και η κρίση τους οδήγησε στην ανικανότητα να ανταποκριθούν”.

Αυτοί οι πολίτες εμείς δεν δεχόμαστε να αντιμετωπιστούν από τις τράπεζες ως να είναι απατεώνες γιατί δεν είναι απατεώνες, ανέφερε. Αυτή την κατηγορία θέλουμε να την προστατεύσουμε και θα είμαστε στο πλευρό του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας έτσι ώστε να βρεθούν οι νομοθετικές εκείνες ρυθμίσεις που επιβάλλονται για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και ταυτόχρονα θα θέλαμε να προστατευτεί και η πρώτη επαγγελματική στέγη τουλάχιστον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top