ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Είπε επίσης πως ανεξάρτητα με ότι θα αποφασιστεί για το πρατήριο θα πρέπει είτε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από οικιστική ζώνη ώστε να μην γίνουν αναπτύξεις, είτε να γίνει απαλλοτρίωση γης.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών εξέτασε, την Παρασκευή, την έναρξη των εργασιών ανέγερσης πρατηρίου πετρελαιοειδών κοντά στο σπήλαιο και τις επιπτώσεις που πιθανόν να προκύπτουν για το εκκλησιαστικό και πολιτιστικό μνημείο, που ενεγράφη με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών με εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Ζαχαρία Κουλία.
Τόσο ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών όσο και σε δήλωσή της που ακολούθησε τη συνεδρία, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως το Υπουργείο Μεταφορών γνωρίζει ότι το μνημείο έχει κηρυχθεί μνημείο πίνακος Β΄ λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής και πολιτιστικής του σημασίας και επειδή αποτελεί χώρο θρησκευτικής παράδοσης της χώρας και «θέλουμε να διασφαλίσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι όποιες ενέργειες δεν προκαλούν κινδύνους για τη σταθερότητα του ναού»
Η κ. Αναστασιάδου είπε πως οι εργασίες για την ανέγερση του πρατηρίου, έχουν ανασταλεί μετά από συνεννόηση με τον ιδιώτη και τον έπαρχο Λευκωσίας και ότι το Υπουργείο της τελεί σε αναμονή των αποτελεσμάτων μελέτης του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης και διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα.
Ερωτηθείσα για τις ρωγμές εντός του σπηλαίου και τις πτώσεις βράχων, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε πως το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αποδίδει τα συμβάντα αυτά στην έντονη βροχόπτωση και συμπλήρωσε πως όλα τα δεδομένα θα τεθούν ενώπιον της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων και θα αξιολογηθούν.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου επανέλαβε τη θέση αρχής ότι σεβόμαστε και προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, που πρέπει να φροντίσουμε να συνυπάρχει με την ανάπτυξη.
Ο κ. Δημητρίου παρατήρησε ότι τα αντανακλαστικά των αρμοδίων υπηρεσιών λειτούργησαν άμεσα και ανεστάλησαν οι όποιες εργασίες ανέγερσης του πρατηρίου.
Παρατήρησε πως τα αρμόδια τμήματα θέτουν όρους για να προστατευτεί το σπήλαιο και σε περίπτωση που αυτοί δεν μπορεί να ικανοποιηθούν θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και εξέφρασε την άποψη πως από τη συζήτηση διεφάνη πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην εποχή που η περιοχή χαρακτηρίστηκε οικιστική ζώνη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου είπε πως μετά την έναρξη των εργασιών για ανέγερση του πρατηρίου εμφανίστηκαν ρωγμές στο σπήλαιο και πέσιμο πετρών και χωμάτων από τους κραδασμούς που προκλήθηκαν από τους εκσκαφείς, τους κυλίνδρους, δονητές και τα άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του πρατηρίου.
Ο κ. Προκοπίου είπε πως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την εποπτεία του Υπουργείου Μεταφορών για να βρεθεί λύση ώστε να προστατευθεί το μνημείο. Παρατήρησε πως είναι προς τιμή της εταιρείας που τερμάτισε κάθε δραστηριότητα μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, αφού διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι εναντίον των αναπτύξεων, φτάνει αυτές να γίνονται τηρώντας τη νομοθεσία και το Σύνταγμα για ισονομία και ισοπολιτεία.
Ο κ. Κώστα είπε πως μετά από ιεραρχική προσφυγή, τα τμήματα που διαφωνούσαν με την αδειοδότηση της ανέγερσης του πρατηρίου αντέστρεψαν τις γνώμες τους και παρατήρησε ότι η πολεοδομία εξέδωσε άδεια χωρίς να ζητήσει τη θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Συνεχίζοντας ο κ. Κώστα είπε πως δόθηκε άδεια με όρο οι δεξαμενές καυσίμων να είναι υπέργειες και ανέφερε πως οι εργασίες για την ανέγερση του πρατηρίου προκάλεσαν ρωγμές και πτώσεις στο σπήλαιο.
Παρατήρησε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικά τμήματα είχαν αρνητικές θέσεις στην αρχική αξιολόγηση και στη συνέχεια μετά από ιεραρχικές προσφυγές άλλαξαν γνώμη.
Στο πλαίσιο της συνεδρίας η Υπουργός Μεταφορών ρωτήθηκε ποιοι Υπουργοί εξέτασαν την ιεραρχική
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης παρατήρησε ότι οι αρχές αδειοδότησαν την εγκατάσταση πρατηρίου πετρελαιοειδών χωρίς να λάβουν υπόψη τη γειτνίαση με ένα αρχαίο μνημείο και ένα σημαντικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Πρόσθεσε πως εντοπίζεται για ακόμα μία φορά η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει με ευαισθησία ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ή ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς την ώρα που κάνουμε ένα αγώνα για να αναδείξουμε την καταστροφή που προκαλείται από το κατοχικό καθεστώς στα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο για αυτό και πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων πρέπει να προχωρήσει σε ανασκαφές του χώρου για να εντοπιστούν τα όρια του αρχαίου νεκροταφείου και ακολούθως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για μετακίνηση του πρατηρίου όσο μακρύτερα γίνεται και να ληφθούν μέτρα για απομάκρυνση της οικιστικής ανάπτυξης.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε πως πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί ο ναός και το σπήλαιο, ως σημαίνουσα πολιτιστική κληρονομία και θρησκευτικός χώρος, πέρα και πάνω από τα όποια οικονομικά συμφέροντα.
Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ταμασσού πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, τόνισε τη σημαντικότητα του μνημείου ως θρησκευτικού για τη Μητρόπολη Ταμασσού, που όπως είπε συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς και όχι μόνο από την Κύπρο.
Αγωνιούμε να μην κινδυνεύσει και πιστεύουμε ότι θα δοθεί σωστή λύση για τον πολιτισμό, την ιστορία, τη Μητρόπολη Ταμασσού και ειδικά για τους πιστούς, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη θέση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ότι οι ρωγμές και οι πτώσεις εντός του σπηλαίου προκλήθηκαν από την πολυομβρία, είπε πως από το 2002 που έγιναν έργα για την προστασία του μνημείου μέχρι και την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του πρατηρίου δεν παρατηρήθηκε φαινόμενο όπως αυτό και ως εκ τούτου ευλόγως διερωτόμαστε γιατί αυτές οι ρωγμές και πτώσεις παρατηρήθηκαν αφού άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του πρατηρίου.
Πρόσθεσε ότι βροχοπτώσεις υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανού είπε πως οι ζημιές που προκλήθηκαν θα διορθωθούν και το ζητούμενο είναι να μην προκληθούν άλλες ή ενέργειες που μπορεί να στοιχίσουν την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως έγινε εισήγηση από την εκκλησιαστική επιτροπή Αγίου Νικολάου Κάτω Δευτεράς να παραχωρήσει προς την εταιρεία άλλο τεμάχιο γης για να προχωρήσει στην ανάπτυξη που επιθυμεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος για τη Χρυσοσπηλιώτισσα.
Μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας των κατοίκων της Κάτω Δευτεράς και του κοινοτικού συμβουλίου, η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε πως η ανάπτυξη σε αμφίβολο υπόστρωμα θέτει σε κίνδυνο το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιώτισσας, προσθέτοντας ότι είναι κάθετα ενάντια σε ημίμετρα.
(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις