Αλλεπάλληλες διμερείς επαφές Τουσκ με ηγέτες προ της κρίσιμης συνεδρίας για την παράταση του brexit

Αλλεπάλληλες διμερείς επαφές Τουσκ με ηγέτες προ της κρίσιμης συνεδρίας για την παράταση του brexit

"Θα συζητήσουμε μια μικρή επέκταση", δήλωσε η Τ.Μέι προσερχόμενη στο χώρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι "αυτό θα δώσει χρόνο στο κοινοβούλιο να εγκρίνει την ανάλογη νομοθεσία". Τόνισε δε ότι "είναι σημαντικό το Κοινοβούλιο να φέρει αποτέλεσμα σε σχέση με τη βούληση του βρετανικού λαού - το brexit είναι η βούληση του βρετανικού λαού και ελπίζω αυτό να μπορέσει να γίνει με μια συμφωνία".

Την ίδια ώρα αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις πραγματοποιεί από το πρωί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο τον συντονισμό των 27 της ΕΕ ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικότερα της συνεδρίας για το Brexit. Αναλυτικά, στην έδρα του Συμβουλίου, ο Ντ.Τουσκ συνάντησε διαδοχικά το Mark Rutte Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, τον Klaus Iohannis, Πρόεδρο της Ρουμανίας, το Xavier Bettel, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τον Stefan Loefven, πρωθυπουργό της Σουηδίας, τη Dalia Grybauskaite, Πρόεδρο της Λιθουανίας, το Joseph Muscat, πρωθυπουργό της Μάλτας, τον Πέδρο Σάντσεζ, πρωθυπουργό της Ισπανίας, την Angela Merkle, ομοσπονδιακή καγκελάριος της Γερμανίας και τον Εmmanuel Macron, Πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Ντ.Τουσκ θα δει την Τ.Μέι τελευταία και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 27 είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν μια μικρή επέκταση του άρθρου 50 ως τις 22 Μαΐου, και όχι ως τις 30 Ιουνίου, λόγω της νομικής επιπλοκής των ευρωεκλογών.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας σημείωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι οι 27 θα εγκρίνουν τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου όπως ζήτησε το ΗΒ, αλλά η επέκταση θα εξαρτηθεί από την ψήφο υπέρ της ΣΑ στο βρετανικό κοινοβούλιο , "να την εγκρίνει και μετά θα την παραχωρήσουμε".

"H μπάλα είναι στο γήπεδο του βρετανικού κοινοβουλίου", δήλωσε ο Μάρκ Ρούτε, συνδέοντας την έγκριση της παράτασης με την έγκριση της Σ.Α.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από την Κυπριακή Προεδρία στο Κυπριακό: Το μεγάλο διπλωματικό στοίχημα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Από την Κυπριακή Προεδρία στο Κυπριακό: Το μεγάλο διπλωματικό στοίχημα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Η μετάβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική βαρύτητα. Δεν πρόκειται μόνο για το κλείσιμο ενός εξαμήνου κατά το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά και για μια ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτικού κεφαλαίου, που δημιουργήθηκε μέσα από την Προεδρία, προς όφελος του Κυπριακού.