Και στην Κύπρο η μέθοδος που προσφέρει μετρήσεις για την αναγνωστική ικανότητα του ατόμου
Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στις 14 Μαρτίου 2019, η πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης της δυσλεξίας R.A.D.A.R. (Rapid Assessment for Dyslexia and Abnormalities in Reading - Τάχιστη Αξιολόγηση Δυσλεξίας & Ανωμαλιών της Ανάγνωσης).
H μέθοδος R.A.D.A.R., μέσω του ειδικού λογισμικού της, αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφούν συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου. Πρόκειται για μια εξέταση εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή, γρήγορη και φιλική προς τον αναγνώστη, η οποία δεν είναι παρεμβατική, με δεδομένο ότι το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι υποβάλλονται σε αυτήν, είναι να διαβάσουν ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Ιωάννη Ασλανίδη και την ομάδα του, ο οποίος, ωθούμενος από συμβάν δυσλεξίας στο στενό του οικογενειακό περιβάλλον, έψαξε να βρει λύση στο πρόβλημα της διάγνωσης, η οποία θα έπρεπε να είναι αντικειμενική και όχι υποκειμενική όπως όλες οι προϋπάρχουσες.
Η παρουσίαση του R.A.D.A.R. έγινε σε διάσκεψη Τύπου στην Αίγλη Ζαππείου από τους οργανισμούς Εμμετρωπία και RADARMISSION, και τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου Weill – Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας, Ιωάννης Ασλανίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Harvard, Στέλιος Σμυρνάκης, ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του νοσοκομείου Jules Gonin της Ελβετίας και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κυμιωνής. Την πρωτοβουλία χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης.
Το R.A.D.A.R. δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν αντικειμενικά και μετρήσιμα συμπεράσματα για το επίπεδο συγκέντρωσης του αναγνώστη, τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης και σύνθεσης των λέξεων, καθώς και την αναγνωστική του ευχέρεια. Ο κ. Ιωάννης Ασλανίδης, μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, τόνισε ότι το λογισμικό του R.A.D.A.R. βασίζεται σε κατοχυρωμένους αλγόριθμους, καθώς διαθέτει αναγνωρισμένη πατέντα τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εν εξελίξει συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Cardiff Metropolitan, ενώ άμεσα ξεκινούν έρευνες στα σχολεία Caroll και Bridge Boston Charter στη Βοστώνη.
Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι το R.A.D.A.R. δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τους εξειδικευμένους και καθ’ ύλην αρμόδιους (λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, παιδοψυχολόγους κλπ) επιστήμονες του χώρου, αλλά να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των ειδικών στις αναγνωστικές δυσκολίες και ειδικότερα της δυσλεξίας, ώστε να δοθούν σημαντικές πληροφορίες που μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμες και κρίσιμες στην ίδια την διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Παράλληλα, το R.A.D.A.R. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα δυσλεξικό άτομο.
Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη βάση δεδομένων αποτελεσμάτων από 2000 παιδιά, ενώ η μέθοδος R.A.D.A.R. θα είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου 2019 σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο από την εταιρεία Galatariotis Technical Ltd, του ομίλου εταιρειών Galatariotis Brothers, στη Λευκωσία.
Στη φωτογραφία, από αριστερά, οι Γιάννης Σμυρνάκης, Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Columbia, Βασίλης Ανδρεαδάκης, Μηχανικός Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου York, Ερευνητής R.A.D.A.R., Ιωάννης Ασλανίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Weill – Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών και του Πανεπιστημίου Wenzhou της Κίνας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας και Βασίλης Σελίμης, Μηχανικός Πληροφορικής του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις