ΠτΔ μετά το δείπνο με Γκουτέρες: «Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρώτη συζήτηση» - Τι ακολουθεί σήμερα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθησε στο δείπνο που παρέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ στο πλαίσιο της δεύτερης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρα Ζουόλου Λίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια (δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35), είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος 20-24). Οι παχύσαρκοι (δείκτης 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (δείκτης 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.
Από την άλλη, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.
Το ιατρικό παράδοξο είναι μια ιατρική θεωρία, που βασίζεται σε παρατηρήσεις και σύμφωνα με την οποία το πάχος μπορεί να προστατεύσει μερικούς ανθρώπους, όπως τους πολύ ηλικιωμένους ή όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, π.χ. καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.
«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες. Περισσότερη έρευνα πάντως χρειάζεται πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος και εγκεφαλικού», δήλωσε η δρ Λίου.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις