Η οδηγία για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε εγκριθεί ως προσχέδιο από την Κομισιόν τον Ιούνιο του 2012, αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν σημαίνει και αυτόματη αποδοχή του κουρέματος καταθέσεων».
«Κατά συνέπεια είναι λάθος να παρουσιάζεται ότι το προσχέδιο νόμου (ημερ. 11/1/2013) που ήταν γενικής μορφής, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, και με πρόθεση να έχει εφαρμογή τουλάχιστον όσον αφορούσε το κούρεμα καταθέσεων (bail-in) μετά 1/1/2018, ότι είναι αυτό που δυστυχώς επεβλήθη από το Eurogroup το Μάρτιο 2013», αναφέρει σε δήλωσή του που εξέδωσε σήμερα.
Ο κ. Σιαρλή σημειώνει ότι προβαίνει με λύπη στη δήλωση αυτή δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το ΥΠΟΙΚ και χαρακτηρίζει τα χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων ως «κακόβουλα, παραπλανητικά και κακόπιστα».
«Κατά την άποψή μου το κούρεμα κακώς αποφασίστηκε και κακώς επεβλήθη το Μάρτιο 2013», προσθέτει.
«Υπηρέτησα το κράτος αφιλοκερδώς, με ανιδιοτέλεια, χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή, επίδομα ή σύνταξη, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο του τόπου μας και ουδέποτε κατηγόρησα οποιονδήποτε ούτε και άφησα υπονοούμενα για κανένα», συμπληρώνει.
Όπως εξηγεί ο κ. Σιαρλή, το Μνημόνιο που είχε κατά αρχήν συμφωνηθεί στις 29/11/2012 προνοούσε χρηματοδότηση μέχρι €10 δις, ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και πρόνοιες που αφορούσαν την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
«Άσχετα με οποιεσδήποτε μνημονιακές υποχρεώσεις, ήταν απαίτηση της ΕΕ όπως ΌΛΑ τα κράτη μέλη υιοθετήσουν νομοθεσίες για την εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων», σημειώνει ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας πως «αυτή η απαίτηση της Ευρώπης ήταν αντικείμενο συζήτησης τουλάχιστον από το 2011».
Σημειώνει ακόμη πως «τον Ιούνιο του 2012 εγκρίθηκε το προσχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυκλοφόρησε υπό τη μορφή Ευρωπαϊκής Οδηγίας. ΟΛΑ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν υποχρεωμένα να την υιοθετήσουν» και προσθέτει πως «με βάση αυτή την Οδηγία, για εξυγίανση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, υπήρχε πρόνοια υπό κάποιες αυστηρές συνθήκες να γίνεται κούρεμα καταθέσεων».
Λέγοντας πως η εφαρμογή της πρόνοιας για κούρεμα καταθέσεων δεν μπορούσε να γίνει πριν την 1/1/2018 και ότι στις πρόνοιες του Οδηγίας συμπεριλαμβάνεται και με σύσταση όπως το μέγιστο πόσο κουρέματος να μην υπερβαίνει το 10% (έκτοτε έχει μειωθεί στο 8%) των συνολικών πιστωτικών υποχρεώσεων και να μην περιλαμβάνει πιστωτικά υπόλοιπα τρεχούμενων λογαριασμών ή καταθέσεων λήξης μέχρι ένα μήνα κ.τ.λ, ο κ. Σιαρλή επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οδηγία έγινε τελικά ευρωπαϊκή νομοθεσία στις 15/5/2014 με εφαρμογή της πρόνοιας για bail-in, όχι πριν την 1/1/2016, και όλα τα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να την υιοθετήσουν.
«Η νομοθεσία είναι ένα εργαλείο για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό δεν σημαίνει και αυτόματη αποδοχή κουρέματος καταθέσεων», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει, «το κούρεμα των καταθέσεων που επεβλήθη από το Eurogroup στη Κύπρο το Μάρτιο 2013 έγινε με διαφορετικό σχέδιο από αυτό που περιέγραψα πιο πάνω και ΔΕΝ έπρεπε να γίνει αποδεκτό αφού ΔΕΝ ήταν σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επισημαίνει ακόμη πως «στο Μνημόνιο της 29ης Νοεμβρίου 2012 είχε συμφωνηθεί η χρηματοδότηση ποσού μέχρι €10 δις, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ψήφιση του νόμου στις 26 Μαρτίου 2013 περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της «Aρχής Εξυγίανσης» ήταν πράξη που ΔΕΝ συνάδει με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, σημειώνει πως «το προσχέδιο νόμου (11/1/2013) ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για αποστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις