Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει και να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα»

Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει και να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα»

Το μήνυμα πως η Ευρώπη διέρχεται υπαρξιακή κρίση, έστειλε από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, είναι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός.

«Ειδικότερα ο εθνικισμός που αναβιώνει παλιές εχθρότητες, διεκδικήσεις στα σύνορα. Το βλέπετε ακόμα και σε κράτη-μέλη της ΕΕ», σημείωσε.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις επόμενες ευρωεκλογές. «Τα πρώτα μηνύματα είναι ανησυχητικά και φοβάμαι ότι όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος και ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απέναντι «στην επικίνδυνη ανάπτυξη του εθνικισμού και του λαϊκισμού», ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να προωθήσει και να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με την υιοθέτηση κοινής εξωτερικής, αμυντικής, ασφάλειας και κοινωνικής πολιτικής.

«Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε όρθιες τις αξίες και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε, προτάσσοντας επίσης την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος επέρριψε την ευθύνη στις ηγεσίες της Ευρώπης και ειδικότερα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. «Η πραγματική δύναμη κακώς θεωρείται ότι είναι στα χέρια της Επιτροπής. Η πολιτική δύναμη είναι στα χέρια του Συμβουλίου» ανέφερε.

Επισήμανε πως τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που θα έθετε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά κυρίως το προσφυγικό και τα θέματα ασφαλείας, «γιατί και τα δύο έχουν να κάνουν με τις δύο βασικές αρχές που ευθέως πλέον αμφισβητούνται στην Ευρώπη, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, που είναι η αλληλεγγύη και η ευθύνη».

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, εκμυστηρεύθηκε πως όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του αρμόδιου επιτρόπου δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε πέντε μήνες το χαρτοφυλάκιο του θα εξελισσόταν ίσως στο σημαντικότερο, που έχει να κάνει με την υπαρξιακή κρίση που βρίσκεται η Ευρώπη.

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Δεν είχε εμπειρία η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του συνομιλητή του στο πάνελ, δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα «γιατί το μεταναστευτικό προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη», ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Γιατί αυτό ήταν η αφορμή για να πάρουν δύναμη οι λαϊκιστές». Σημείωσε περαιτέρω πως με το να τίθεται το μεταναστευτικό στην καθημερινή πολιτική ατζέντα, εκ των πραγμάτων οδηγούνται οι κοινωνίες σε λαθεμένο δρόμο, που θα οδηγήσει σε ευθεία αμφισβήτηση της Ευρώπης και των αξιών της.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι έχει φέρει αποτελέσματα. «Η συνεννόηση με την Τουρκία λειτουργεί και έχει φέρει αποτελέσματα», σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Ζητούν να έχουν το δικαίωμα οι πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ευρώπη όπως με τις περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την ενταξιακή διαδικασία σταδιακά προωθούνται. «Δεν είναι κλειστή η πόρτα της Ευρώπης προς την Τουρκία», διαμήνυσε και ευχήθηκε η συνεργασία να συνεχιστεί. «Αυτό είναι καλό για την Ευρώπη, την Τουρκία και θετικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως πρέπει να καλλιεργηθούν περισσότερο οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, και εκεί εκτίμησε μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο η Ελλάδα.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Ανασχηματισμός: Οι τελευταίες πινελιές Χριστοδουλίδη και η αντίδραση Καρούσου

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, φαίνεται να ολοκληρώνει τις τελευταίες του αποφάσεις πριν παρουσιάσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αν και οι ανακοινώσεις αναμένονταν την χθεσινή ημέρα, τελικά μετατέθηκαν, με το Προεδρικό να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κορμός των αλλαγών έχει ουσιαστικά κλειδώσει, με τις τελευταίες ώρες να αφιερώνονται στις τελικές ισορροπίες. Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκεται η Τίνα Παύλου, η οποία φέρεται να αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή για το Υπουργείο Υγείας. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται και ως άνοιγμα του Προέδρου προς στελέχη που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πιθανή μετακίνηση της κ. Παύλου στο Υπουργείο Υγείας φέρνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη στο Υπουργείο Μεταφορών, θέση που αναμένεται να αφήσει ο Αλέξης Βαφεάδης. Στο κυβερνητικό σχήμα φέρεται επίσης να εντάσσεται η Εύη Τσολάκη, η οποία προορίζεται για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η Κλέα Παπαέλληνα αναμένεται να μετακινηθεί στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, διαδεχόμενη τη Βασιλική Κασσιανίδου. Για το Υπουργείο Γεωργίας, μετά την αποχώρηση της Μαρίας Παναγιώτου, συνεχίζει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Σενέκη. Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Παναγιώτη Παλατέ να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, γεγονός που, εφόσον υλοποιηθεί, αφήνει κενή τη θέση του Επιτρόπου του Πολίτη. Την ίδια ώρα, τα σενάρια που ήθελαν τον Χρίστο Αγγελίδη να αναλαμβάνει το Υφυπουργείο Τουρισμού φαίνεται να απομακρύνονται, διατηρώντας ανοιχτό το ζήτημα της παραμονής ή μη του Κώστα Κουμή. Αντίδραση από τον ΔΗΣΥ

BEST OF TOTHEMAONLINE