Mε την συνέχιση της πολύωρης αντεξέτασης του μάρτυρα κατηγορίας Χριστάκη Κυπριανού από τον συνήγορο υπεράσπισης του Διευθυντή της εταιρείας πινακίδων ΕΤΝΑ και της εταιρείας , δικηγόρο Σάββα Μάτσα , συνεχίστηκε σήμερα η υπόθεση των πινακίδων ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο.
Σημειώνεται πως ο κ. Κυπριανού κατά την επίδικη περίοδο ήταν Επιστάτης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Πάφου και τα τρία τελευταία χρόνια μετακινήθηκε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου.
Κατά την εκδίκαση της σημερινής δικαστικής διαδικασίας παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό πινακίδων.
Στο πλαίσιο της αντεξέτασης ,ο κ. Μάτσας έθεσε θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα κατηγορίας αλλά και μη συμμετοχής του κατά τα επίμαχα έτη 2007 με 2012 στο Τμήμα Οδοσήμανσης. Εκεί, είπε ο κ. Μάτσας, εργάζονταν οι Ανδρέας Μίτας, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστάκης Λαζαρίδης, Χαράλαμπος Κούσουλος και ο Ιωσήφ Γεωργίου. Υπέβαλε επίσης την θέση ότι ο μάρτυρας δεν είχε καμία αρμοδιότητα ελέγχου στον κλάδο Οδοσήμανσης παρά μόνο με την άδεια του κατηγορούμενου Α. Νικολάου.
Ανέφερε επίσης, πως μετά που ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου τέθηκε σε διαθεσιμότητα, τον κ. Κυπριανού βοηθούσε υπάλληλος, η γυναίκα του οποίου, κατάγονταν από την Ουκρανία και ήταν η μοναδική μέτοχος της εταιρείας κατασκευής πινακίδων “Χρώμα” .Ο μάρτυρας ωστόσο, απήντησε πως δεν γνωρίζει τι κάνει η γυναίκα του καθενός.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι υπάλληλοι του τμήματος Οδοσήμανσης τοποθετούσαν μικρές ταμπέλες τύπου ALT και τα λοιπά , προσθέτοντας πως για τις μεγάλες ταμπέλες υπεύθυνος για την τοποθέτηση τους ήταν ο ίδιος. Το συνεργείο του σημείωσε ωστόσο , κατέγραφε όλες τις ταμπέλες.
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι ο μάρτυρας δεν είχε κάποια θεωρητική ή πρακτική γνώση ώστε να εκφράζει με βεβαιότητα την θέση ότι οι πινακίδες ήταν ή όχι οι ίδιες αφού δεν είχε καμία γνώση για την ποιότητα των μεμβρανών με τον κ. Κυπριανού να απαντά πως αυτό διαφαίνονταν από το ξεθώριασμα τους.
Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε πως για όλες τις ταμπέλες που υπέστησαν ζημιές, διορθώθηκαν ή αντικαταστάθηκαν το 2015 υπάρχουν άλλα τιμολόγια απ’ αυτά που επέλεξε να παρουσιάσει ο κ. Κυπριανού.
Ο κ. Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι όπου έγινε κάποια προσπάθεια καθαρισμού πινακίδων αυτές είχαν τεθεί εκτός καταλληλότητας με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν αυτές οι πινακίδες που κατέδειξε ο Δικηγόρος μέσω φωτογράφισης έχουν καθαριστεί.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αυτές οι πινακίδες που του κατέδειξε ο Δικηγόρος σε δέσμη φωτογραφιών πρέπει να έχουν καθαριστεί με βενζίνη ενώ για τον καθαρισμό πινακίδων από τα σπρέι, όπως είπε, υπάρχει ειδικό υγρό. Εξήγησε επίσης πως το επάγγελμα του δεν ήταν ταμπελογράφος αλλά επιστάτης των
Τεχνικών Υπηρεσιών κατά την επίμαχη περίοδο.
Επιπρόσθετα ο κ . Μάτσας υπέβαλε την θέση ότι ο μάρτυρας δεν είναι σε θέση να τεκμηριώσει την άποψη του ότι κάποιος αριθμός πινακίδων κατασκευάζονταν από διαφορετικά υλικά, απ’ αυτά που έπρεπε.Δηλαδή όπως εξήγησε αντί να ήταν κατασκευασμένες με το υλικό του αλουμινίου ήταν κατασκευασμένες με άλλο υλικό και συγκεκριμένα αυτό της λαμαρίνας όπως ο ίδιος ο μάρτυρας κατέθεσε στο Δικαστήριο μετά από διαπίστωση του στο πλαίσιο Επιθεώρησης, όπως είχε αναφέρει.
Υπέβαλε ακόμη την θέση ότι ο κ. Κυπριανού δεν ήταν σε θέση να ελέγξει όλα τα στέγαστρα που ήταν υπό την ευθύνη του Δ. Πάφου με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν ίσχυε αυτό. Σε σχέση με τις παραγγελίες ο κ. Κυπριανού είπε πως άλλη ήταν η ημερομηνία των παραγγελιών και άλλη η ημερομηνία της παραλαβής με τον κ. Μάτσα να διερωτάται πως τότε θα μπορούσε να γίνει ταύτιση. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι 25 στέγαστρα επιδιορθώθηκαν την επίδικη περίοδο. Πρόσθεσε επίσης πως τα υλικά του Δήμου Πάφου αντί να μεταφέρονται στις αποθήκες του Δ. Πάφου μεταφέρονταν στις αποθήκες των κατασκευαστριών εταιριών πινακίδων.
Ακόμη ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε την θέση ότι ο μάρτυρας προχώρησε σε επιλεκτικό έλεγχο και όχι σε έλεγχο όλων των στάσεων στα όρια του Δ. Πάφου κατά συνέπεια εκτίμησε δεν μπορούσε με τέτοιον έλεγχο να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Υπέβαλε επίσης την θέση ότι με βάση των δελτίων και ενταλμάτων πληρωμής δεν μπορούσε ο κ. Κυπριανού να είναι βέβαιος ή να αναγνωρίζει το 2015 τα υλικά που αγοράζονταν από τον Δ.Πάφου και σε ποια στέγαστρα χρησιμοποιούνταν.
Ο μάρτυρας ωστόσο απήντησε πως είναι σε θέση να γνωρίζει μόνο για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή των στεγάστρων από τους ίδιους.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για συνέχιση της αντεξέτασης του Χρηστάκη Κυπριανού από τον συνήγορο υπεράσπισης Σάββα Μάτσα την 27.2.2019 στις 09:00 το πρωί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις