ΚΕ: «Μόνο μέσα από συμφωνημένη λύση μπορεί να αναχαιτιστεί η δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα»

ΚΕ: «Μόνο μέσα από συμφωνημένη λύση μπορεί να αναχαιτιστεί η δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα»

Την τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Επαρχίας Κερύνειας σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ως την ουσία του επιχειρήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αναφορά που έκανε στον πληθυσμό της κατεχόμενης επαρχίας σε πρόσφατη συνέντευξη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως μόνο μέσα από μια συμφωνημένη λύση θα αναχαιτιστεί η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων.

Αναφορικά με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Κερύνειας, ο κ. Προδρόμου αναφέρει πως κατανοώντας πλήρως την ευαισθησία του προσφυγικού κόσμου της Κερύνειας και με τον δέοντα σεβασμό, πρέπει να διευκρινιστεί ότι εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ο ακριβής πληθυσμός του συνόλου της επαρχίας το 1974, σε πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο πληθυσμός της πόλης της Κερύνειας ήταν πράγματι, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, σχεδόν τέσσερις χιλιάδες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της επαρχίας ήταν όπως διευκρινίζει η ανακοίνωση του δήμου σχεδόν 33 χιλιάδες» αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ωστόσο, συνεχίζει, «η ουσία του επιχειρήματος και της έγνοιας του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αλλάζει, καθότι εκείνο που ο Πρόεδρος υπογράμμισε στη συνέντευξη είναι ότι οι πληροφορίες από την ίδια την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ότι μόνο στην πόλη της Κερύνειας, έναντι του πληθυσμού των τεσσάρων χιλιάδων το 1974, είναι εγκατεστημένος σήμερα πληθυσμός σαράντα χιλιάδων και αυτό μαρτυρά μια δημογραφική αλλοίωση τεραστίων διαστάσεων». 

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, σημειώνει ο Πρόδρομος Προδρόμου, «που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Διότι μόνο μέσα από μια συμφωνημένη λύση θα μπορεί να αναχαιτισθεί η καθημερινή δημογραφική και άλλη αλλοίωση στις κατεχόμενες περιοχές, να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των προσφύγων στην ιδιοκτησία τους και δυνατότητες επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες σήμερα περιοχές».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η Κύπρος στο προσκήνιο: Η επίσκεψη Κόστα, η «γεωγραφία» της Ολγκίν και η γεωπολιτική πυξίδα της ΕΕ

Η Κύπρος στο προσκήνιο: Η επίσκεψη Κόστα, η «γεωγραφία» της Ολγκίν και η γεωπολιτική πυξίδα της ΕΕ

Σε μια συγκυρία κρίσιμη για την ευρωπαϊκή και την περιφερειακή γεωπολιτική σταθερότητα, η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα στην Κύπρο, συνιστά σαφές μήνυμα αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στις 12:30.

BEST OF TOTHEMAONLINE