Η ΠΣΕΜ, σε ανακοίνωση της προς τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Εξατάξιων Γυμνασίων, αναφέρει πως θέλει να αλλάξει το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα με τα τόσα αρνητικά του, αλλά δεν θα υποκύψει «σε ένα τόσο αντιμαθητικό μέτρο όπως οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, οι οποίες πρέπει να ανακληθούν άμεσα μέσω της τροποποίησης της νομοθεσίας».
Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα της αξιολόγησης του μαθητή, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι αγωνίζονται για την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να ανακληθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο κάτι το οποίο επιθυμούν τόσο οι οργανωμένοι καθηγητές όσο και οι οργανωμένοι γονείς.
«Καταρχάς οφείλουμε να τοποθετηθούμε σχετικά με τις τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στους μαθητές τόσο της Λάρνακας όσο και της Πάφου. Το Υπουργείο τοποθετήθηκε μπροστά στους μαθητές υπερασπιζόμενο τη νομοθεσία και επαναλαμβάνοντας ότι αυτή πρέπει να εφαρμοστεί. Ας την υπερασπιστεί όμως χωρίς να κοροϊδεύει τους μαθητές», προσθέτει.
Όπως αναφέρει η ΠΣΕΜ, σε ερωτήσεις μαθητών για το τι θα γίνει με την Γ’ Λυκείου η απάντηση του Υπουργείου ήταν «Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα καθώς το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε Α’ και Β’ τάξη».
«Μεγάλη κοροϊδία των μαθητών από το Υπουργείο. Οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων στο Μέρος ΙΙΙ, άρθρο 7, εδάφιο 6(α)(ii) είναι ξεκάθαροι: «Νοείται περαιτέρω ότι οι προαγωγικές εξετάσεις τετραμήνων θα εισαχθούν για την Α’ και Β’ Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2018-2019 και οι απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου από τη σχολική χρονιά 2019-2020». Δηλαδή τη χρονιά 2020-2021 οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα παρακαθίσουν εξετάσεις τετραμήνων και Παγκύπριες Εξετάσεις για πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Τρεις εξετάσεις στο κάθε εξεταζόμενο μάθημα μέσα σε διάστημα 6 μηνών», συμπληρώνει.
Αναφέρει, επίσης, ότι σε ερωτήσεις μαθητών για το αν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία στα εξεταζόμενα μαθήματα το Υπουργείο απάντησε καταφατικά.
«Η αλήθεια με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας Μέρος ΙΙΙ, άρθρο 7, εδάφιο 6(α)(i) είναι ότι δεύτερη ευκαιρία υπάρχει μόνο στα μη εξεταζόμενα και όσους απουσίαζαν δικαιολογημένα από την εξέταση «Η περίοδος για τις προαγωγικές, τις απολυτήριες εξετάσεις και τις εξετάσεις Β’ σειράς για μαθητές που αιτούνται βελτίωση βαθμού στα μη εξεταζόμενα μαθήματα και για μαθητές που δικαιολογημένα απουσίαζαν στις εξετάσεις αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων». Ξεκάθαρα. Δεν θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στα εξεταζόμενα. Το Υπουργείο επέμενε ότι καταργούνται τα διαγωνίσματα. Με βάση το Μέρος VI, άρθρο 30, εδάφιο 2 των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων «οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να εξετάζουν τους μαθητές μία (1) τουλάχιστον φορά το τετράμηνο». Πώς ακριβώς καταργούνται τα διαγωνίσματα με βάση τη νομοθεσία; », σημειώνει
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι το Υπουργείο ανέφερε ότι καταργείται η ύλη(!!!).
«Με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας Μέρος ΙΙΙ άρθρο 7, εδάφιο 6(α)(iv) «Η διδακτέα ύλη καθορίζεται και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και θα είναι σύμφωνη με τις ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων κάθε τετραμήνου». Πώς ακριβώς καταργείται η ύλη; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αντιφάσεις του Υπουργείου. Αν το Υπουργείο θέλει να εφαρμόσει όλα όσα αναφέρει στους μαθητές θα πρέπει να τροποποιήσει τη νομοθεσία. Αν δεν θέλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία τα όσα λέει στους μαθητές αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία, όπως και ο ίδιος ο διάλογος που στην προκειμένη γίνεται για τα μάτια του κόσμου», προσθέτει.
Όσον αφορά τα ζητήματα αξιολόγησης του μαθητή, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι είχε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους υπόλοιπους φορείς και έχουν αρκετές συγκλίσεις με τους οργανωμένους καθηγητές και τους οργανωμένους γονείς.
«Υπάρχουν όμως κάποια θεμελιώδη για εμάς ζητήματα τα οποία αν δεν ικανοποιηθούν δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάποιο σχέδιο γιατί είμαστε υπόλογοι απέναντι στους συμμαθητές μας. Στο διάλογο με τους υπόλοιπους φορείς στην Επιτροπή Αξιολόγησης του μαθητή πρέπει να μπει και το Υπουργείο, γιατί μέχρι στιγμής δεν συμμετέχει σε αυτό το διάλογο. Αν όντως θέλουν να βρεθεί ένα συναινετικό σχέδιο πρέπει το Υπουργείο να μας πει την άποψη του σε σχέση με αυτά που κατατέθηκαν και ειπώθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδρίες της Επιτροπής. Αν δεν τοποθετηθεί σημαίνει ότι ο διάλογος γίνεται απλά για το θεαθήναι αλλά και για να κερδίσει χρόνο το Υπουργείο ώστε να εφαρμόσει το έκτρωμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις