Η Γερμανία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά δεν ικανοποιεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η Γερμανία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά δεν ικανοποιεί ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη 6/2 να αυξήσει τα κονδύλια για την άμυνα της χώρας.


Και αυτό μετά τη μεγάλη διαμάχη που υπάρχει με τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους, Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορεί τη Γερμανία πως δεν διαθέτει επαρκή κονδύλια για το ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, η Γερμανία δεν καταφέρνει ούτε τώρα να αγγίξει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, όπως επιθυμεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτό αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας πως η Γερμανία κατέθεσε χθες στο ΝΑΤΟ μια πρόταση για αύξηση των κονδυλίων της, αλλά και επενδύσεων στον ομοσπονδιακό στρατό, κονδύλια που μέχρι το 2024 θα φθάσουν το 1,5% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως σε διάστημα δεκαετίας οι δαπάνες για την άμυνα στη Γερμανία θα φθάσουν από 33 σε 60 δις ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν καλύπτονται με τον τρόπο αυτό οι επιθυμίες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του ΝΑΤΟ, αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικό είναι πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ –το περασμένο καλοκαίρι στις Βρυξέλλες- είχε απειλήσει με έξοδο των ΗΠΑ από την Ατλαντική Συμμαχία στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι εταίροι και ειδικότερα οι Γερμανοί, δεν ανεβάσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
Το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ φθάνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως μια από τις λίγες χώρες της Συμμαχίας που οι αμυντικές τους δαπάνες φθάνουν το 2% του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα.

Το θέμα των αμυντικών δαπανών αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη διάσκεψη για την Ασφάλεια, που θα διεξαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE