ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού: Κάλεσε τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τον Ιούνιο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις,

Άντρος Κυπριανού: Κάλεσε τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τον Ιούνιο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις,

Είναι προφανές ότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο δεν θα έχουμε διαπραγματεύσεις ανέφερε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να αξιοποιήσει τον χρόνο για να διασφαλιστεί ότι θα επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». 

 
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του ΑΚΕΛ–Αριστερά-Νέες Δυνάμεις για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, ενώ είπε ότι «είτε θα λυθεί το Κυπριακό με έντιμο συμβιβασμό, είτε θα ανοίξουμε την πόρτα στον εφιάλτη της διχοτόμησης».
 
Είπε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά είναι εκείνη η δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο που στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού με συνέπεια, στηρίζοντας την υπόθεση της Κύπρου στη βάση αρχών.
Αναφερόμενος στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «πρόκειται για πολιτικό με θέσεις βαθιά συντηρητικές, δογματικές και λαϊκιστικές» που «αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς».
 
Παρουσιάζοντας τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές Γιώργο Γεωργίου, Άθω Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Γιώργο Κουκουμά, Μαρίνα Νικολάου και Νεοκλή Συλικιώτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για άτομα που είναι γνωστά από την κομματική τους δράση, αλλά και για άλλα νεότερα στελέχη, που έχουν όλα τα εφόδια και τις γνώσεις για να προσφέρουν.
 
Όσον αφορά την παρουσία Τουρκοκυπρίου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, είπε ότι ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ αλλά «συμμερίζεται μαζί μας την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού στη βάση των συμφωνημένων αρχών και όχι μόνο». Η επανένωση του τόπου μας, είναι στόχος ζωής για το ΑΚΕΛ, ενώ ο αγώνας για την επανένωση στη βάση της ομοσπονδίας, είναι κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανέφερε. Είπε ακόμη ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε και πρέπει να συμβιώσουμε στην κοινή μας πατρίδα. «Αυτός είναι ο συμβολισμός που εκφράζεται στο ψηφοδέλτιο μας» συμπλήρωσε.
 
«Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν το συνειδητοποιεί, είτε αδιαφορεί» είπε εξάλλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα απειλείται από τις πολιτικές ενσωμάτωσης και αφομοίωσης που ακολουθεί η Άγκυρα σε βάρος της. «Μια μικρή κοινότητα, μεγάλο κομμάτι της οποίας επιθυμεί την ειρήνη και την επανένωση, δεν θα αντέχει για πάντα να αντιστέκεται στην πανίσχυρη Τουρκία» συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη ότι «αν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό σύντομα η δεξιά και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, αυτή τη φορά θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την Κύπρο». «Στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. Αν υπάρχει η βούληση από την Τουρκία, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα μπορούμε να προχωρήσουμε» ανέφερε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει το δίκαιο με το μέρος της, άρα έχει και τα επιχειρήματα να πείσει. «Για να πείσει επιβάλλεται να παραμείνει συνεπής στις συμφωνημένες αρχές. Να τερματίσει τους τακτικισμούς, τις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις. Να τεθούν πάνω από τις σκοπιμότητες του κ. Αναστασιάδη τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας» είπε.
 
Αναφερόμενος στο διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής μάχης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι Ευρωεκλογές «είτε θα ενισχύσουν, είτε θα αποδυναμώσουν τη φωνή του καθενός μας στην Ευρώπη. Είτε θα δώσουν ώθηση σε μια άλλη πορεία στο εσωτερικό της χώρας, είτε θα αφήσουν τα πράγματα στάσιμα».
 
Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός στην Ευρώπη και στην Κύπρο έχουν σηκώσει κεφάλι, συνέχισε. «Τον ίδιο ρόλο που έχουν οι ομοϊδεάτες τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν και αυτοί στην Κύπρο. Τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων. Αυτό είναι το πραγματικό τους πρόσωπο. Όσο και αν καμουφλάρονται τώρα, λόγω της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και των συνεπειών σε βάρος της» είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε το μέλλον της Ευρώπης πάνω στην αλληλεγγύη των λαών της και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της». Είπε ακόμη ότι η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δύναμη που μπαίνει μπροστά για να προτείνει, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει στην πράξη το όραμα μας για την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά εργάζεται αδιάκοπα για την προώθηση προτάσεων που στοχεύουν στην προστασία των αδυνάτων, στην κατοχύρωση των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων» πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΔΗΣΥ τον πλάσαρε ως Μεσσία. «Πρόκειται για πολιτικό με θέσεις βαθιά συντηρητικές, δογματικές και λαϊκιστικές. Πολιτικό που αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς» είπε, για να προσθέσει ότι «η Κύπρος πλήρωσε ακριβά τους ζηλωτές της δεξιάς».
 
Ανέφερε ακόμη ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν σημαίνει απλώς πόσες έδρες θα έχει το κάθε κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά «σημαίνει πολλά περισσότερα».
 
«Είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται μετά τις Προεδρικές που έδωσαν στον κ. Αναστασιάδη το εισιτήριο για δεύτερη θητεία. Μια θητεία που με το καλημέρα έδειξε στον κυπριακό λαό το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Αυταρχισμός και αλαζονεία. Αναξιοκρατία και νεποτισμός. Διαπλοκή και διαφθορά. Ισοπέδωση και σήψη. Απαξίωση και συναλλαγή. Πρωτοφανείς επιθέσεις σε καθετί με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα» είπε.
 
Οι Ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, αποτελούν ευκαιρία συλλογικής αντίστασης στον εφησυχασμό που καλλιεργείται από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ και υπονομεύει το μέλλον του τόπου. «Είναι η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Η φωνή που υπερασπίζεται το μέλλον της Κύπρου και του λαού της» κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top