Τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου

Τον σχηματισμό κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου

Έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ αντίπαλων κομμάτων, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ Χαρίρι σχημάτισε σήμερα κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν τρεις Υπουργοί που προέρχονται από τη Χεζμπολάχ. Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια γυναίκα θα αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Χαρίρι έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, και τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι.

Αμέσως μετά, απηύθυνε έκκληση για ενότητα και στενή συνεργασία των υπουργών του.

"Ζητάμε συγγνώμη από τον λαό του Λιβάνου για την καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης", είπε.

Η νέα κυβέρνηση θα επικεντρώσει το έργο της στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, μεταξύ των οποίων είναι και το ογκώδες δημοσιονομικό χρέος.

Στο κυβερνητικό σχήμα διατηρούν τις θέσεις τους ο Υπουργός Οικονομικών, Αλί Χασάν Χαλίλ, (προέρχεται από το κόμμα Amal του Ναμπίχ Μπέρι) και ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζιμπράν Μπασίλ, ο ηγέτης του Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου του Προέδρου, Μισέλ Αούν. Η Χεζμπολάχ πρότεινε επίσης για το Υπουργείο Υγείας τον Τζαμίλ Τζαμπάκ, μολονότι δεν είναι μέλος της. Το Υπουργείο αυτό διαχειρίζεται τον τέταρτο σε μέγεθος προϋπολογισμό στην κρατική μηχανή.

Στην ομιλία του ο Χαρίρι τόνισε ότι η εποχή που η χώρα αντιμετώπιζε τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις με "παυσίπονα", έχει παρέλθει.

"Κανείς δεν μπορεί να θάβει το κεφάλι του στην άμμο πλέον. Τα θέματα είναι ξεκάθαρα. Όλα τα προβλήματα είναι γνωστά και τα αίτια της διαφθοράς και της σπατάλης και της διοικητικής ανεπάρκειας είναι επίσης γνωστά. Οι Λιβανέζοι ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση", τόνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο έργο της χωρίς καθυστερήσεις.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE