Σε κατ’ αρχή συμφωνία καταλήγουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας γύρω από το προσχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση στις 30 Ιανουαρίου.
Τα μέλη του Συμβουλίου συνέχισαν και την Δευτέρα (28/1) τις διαβουλεύσεις και τελικά το απόγευμα το κείμενο τέθηκε σε «σιωπηρή διαδικασία», που λήγει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα). Αν δεν εκφραστεί αντίρρηση από κάποιο μέλος, τότε το σχέδιο θα λάβει την οριστική του μορφή.
Τις τελευταίες ώρες οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην πρόταση που είχαν υποβάλει οι Αμερικανοί για συνολική αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει πέραν της ειρηνευτικής δύναμης και τις συνομιλίες. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση δεν βρήκε συμπαράσταση, αντί της αναφοράς για συνολική αξιολόγηση έχει διευρυνθεί το περιεχόμενο της επόμενης έκθεσης που θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες μέχρις τις 10 Ιουλίου και το ψήφισμα του ζητά να συμπεριλάβει σ’ αυτή – μεταξύ άλλων - το «πώς οι δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα, ώστε να προωθήσουν την πολιτική πρόοδο, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα».
Ζητείται παράλληλα από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει έως τις 15 Απριλίου 2019 έκθεση σχετικά με τις καλές του υπηρεσίες και σχετικά με την πρόοδο για την επίτευξη ενός συναινετικού σημείο έναρξης ουσιαστικών και με γνώμονα τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεων.
Συμβιβαστική φρασεολογία επίσης βρέθηκε στο θέμα της ανάπτυξης - με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - μηχανισμών από τις πλευρές για την άμβλυνση των εντάσεων, είτε πρόκειται για στρατιωτικής, αστυνομικής ή πολιτικής φύσης, όπως ανέφερε ο ΓΓ στην έκθεσή του. Να θυμίσουμε ότι για θέματα στρατιωτικών φύσης η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί η Εθνική Φρουρά να συνομιλεί με τις δυνάμεις του ψευδοκράτους.
Σχετικά με το θέμα αυτό, το κείμενο του σχεδίου ασχολείται σε δύο παραγράφους. Στην πρώτη απευθύνεται κάλεσμα στις πλευρές και τα εμπλεκόμενα μέρη (υπονοώντας και τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα) «να σεβαστούν τη βάση εντολής εξουσία της UNFICYP στην ουδέτερη ζώνη. Στη δεύτερη παράγραφο, το Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταξύ των θεμάτων για τα οποία ζητά να το ενημερώσει ο ΓΓ στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνει και τις προσπάθειες για τη δημιουργία μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις