Η τροποποίηση της νομοθεσίας με αυστηρότερες ποινές οδήγησε από το 2017 σε κατακόρυφη αύξηση των ποινών που επιβάλλονται.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο κ. Πέτρος Αναγιωτός (εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Θύρας), από τις 14/7/2017 που τροποποιήθηκε η νομοθεσία μέχρι και τις πρώτες μέρες του 2019 επεβλήθησαν 274 εξώδικα εκ των οποίων τα 106 εξεδόθησαν το 2017, τα 167 το 2018 ενώ ένα εξώδικο επεβλήθη αυτό το χρόνο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν στον δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου «το ποσοστό των λαθροθήρωνπου πληρώνουν τα εξώδικα κυμαίνεται περίπου στο 60% αφού η πλειοψηφία πληρώνει προκειμένου να αποφύγουν την προσαγωγή ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα αν δεν πληρώσουν υπόκεινται με βάση τη νομοθεσία μέχρι και σε ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επανάληψη του φαινομένου της λαθροθηρίας από κάποιους, αφού με βάση τα στατιστικά στοιχεία, περίπου ένας στους τρεις λαθροκυνηγούς έχει και προηγούμενες καταδίκες.
Αμπελοπούλια
Όσον αφορά την παγίδευση αμπελοπουλιών εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 80%. Οι περισσότερες καταγγελίες για αμπελοπούλια αφορούν τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου.
Πριν την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2017, οι καταγγελίες ήταν μεν περισσότερες αλλά τα πρόστιμα ήταν κατά πολύ μικρότερα. Όπως προκύπτει από τον πίνακα των καταγγελιών, αυτές έφτασαν στο αποκορύφωμα τους το έτος 2010 (777) ενώ η χρονιά με τις λιγότερες καταγγελίες ήταν το 2014 (441). Ο μέσος όρος καταγγελιών την περίοδο 2008-2016 ήταν 601 καταγγελίες, περιλαμβανομένων των εξωδίκων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις