Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε σήμερα (25/1) την αγωγή που καταχώρησαν οι γονείς του μοναχού Χρίστου Νεάρχου, από την Πάφο, αξιώνοντας αποζημιώσεις για τον κατ΄ ισχυρισμό προσηλυτισμό του υιού τους.
Την αγωγή καταχώρησαν ο πατέρας και η μητέρα του 41χρονου μοναχού, Ανδρέας και Ελένη Νεάρχου, εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Αγιο Όρος και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας λόγω συνωμοσίας μεταξύ τους για τη διάπραξη της παράνομης επέμβασης στα ατομικά δικαιώματα των εναγόντων.
Και ειδικότερα στο ατομικό δικαίωμα του σεβασμού α) της οικογένειας, β) της ιδιωτικής ζωής, γ) της αλληλογραφίας και διασφάλισης του απόρρητου της και δ) της διάθεσης της περιουσίας των Εναγόντων προς όφελος μέλους της οικογένειας τους.
Οι γονείς του μοναχού υποστήριζαν ότι υπήρξε εκ μέρους του Μητροπολίτη Λεμεσού, του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και της Μονής Βατοπαιδίου «οργανωμένη, επίμονη και έντονη άσκηση ηθικής, πνευματικής και ψυχολογικής βίας στον Χρίστο Νεάρχου - ο οποίος ήταν ευάλωτος λόγω προσωπικών περιστάσεων και προβλημάτων - με σκοπό τον ανεπίτρεπτο προσηλυτισμό του στο καθεστώς του μοναχισμού, κάτω από συνθήκες καταπιεστικής επιρροής τους.
«Ο Χρίστος Νεάρχου υπέστη ψυχολογική χειραγώγηση τέτοιας φύσεως, με αποτέλεσμα να απωλέσει τη δυνατότητα λήψεως ελευθέρων αποφάσεων για τον εαυτό του, με την ελεύθερη χρήση της λογικής και της κρίσης του», ήταν ο ισχυρισμός των εναγόντων.
Η αξίωση των εναγόντων εναντίον του Γ. Εισαγγελέα συνίσταται στην παράλειψη των αρμόδιων κρατικών αρχών να λάβουν όλα τα αναγκαία νομοθετικά, διοικητικά ή άλλα μέτρα για την παρεμπόδιση παράνομων επεμβάσεων στα δικαιώματα των εναγόντων.
Καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο μοναχός ανέφερε στο Δικαστήριο ότι η απόφαση του να ακολουθήσει το δρόμο του μοναχισμού ήταν αποκλειστικά δική του και την έλαβε ελεύθερα, μετά από πολλούς μήνες εσωτερικού προβληματισμού και προσευχής και χωρίς παρέμβαση και επηρεασμό από τρίτους.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 41χρονος, «κατά το χρόνο εισόδου του στην Μονή Βατοπαιδίου το Νοέμβριο 2001, ήταν ενήλικας (ηλικίας 23 ετών) και με πλήρη ικανότητα να αποφασίσει ελεύθερα για την επιλογή του μοναχικού βίου, εφόσον δεν είχε κηρυχθεί με βάση τον Περί Διαχείρισης της Περιουσίας Ανικάνων Προσώπων Νόμο του 1996, ως ανίκανο πρόσωπο».
Το Δικαστήριο σημειώνει, επίσης, στην απόφαση του ότι ο Χρίστος Νεάρχου «αυτόβουλα, συνειδητά και με πλήρη επίγνωση των αποφάσεων και πράξεων του, επέλεξε να ακολουθήσει το δρόμο του μοναχισμού. Η εν λόγω απόφαση του λήφθηκε από τον ίδιο ελεύθερα και χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση, επηρεασμό και χειραγώγηση» εκ μέρους του Μητροπολίτη Λεμεσού και του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου και/ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου.
Αναφέρει, επίσης, ότι «αυτόβουλα, ελεύθερα και συνειδητά επέλεξε να εγκαταβιώσει σε άβατο μοναστήρι, να ακολουθήσει συγκεκριμένο τρόπο ζωής όπως τον επεξήγησε ενώπιον του Δικαστηρίου και να απορρίψει την οικογενειακή και ιδιωτική ζωή με τον τρόπο που οι ενάγοντες τον αντιλαμβάνονται».
«Επέλεξε ελεύθερα και με πλήρη επίγνωση να ακολουθήσει το δρόμο της ακτημοσύνης και επομένως κανένα δικαίωμα των εναγόντων επηρεάζεται σε σχέση με την επιθυμία τους να μεταβιβάσουν περιουσία στον ΜΥ1(Χρίστο Νεάρχου), εφόσον κανένας δεν εξαναγκάζεται να αποδεχθεί περιουσία που του μεταβιβάζεται από άλλο πρόσωπο», προστίθεται.
Όπως ο ίδιος ο μοναχός ανέφερε στο δικαστήριο, «αποτελεί δικαίωμα του να μην θέλει να κληρονομήσει περιουσία ή αν κληρονομήσει να τη δώσει όπου ο ίδιος επιθυμεί», καταλήγει η απόφαση.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις