Οι πρώτοι προσωπικοί γιατροί έχουν ήδη εγγραφεί στους καταλόγους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Άθω Τσινωντίδη, να δηλώνει ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία κυλάει ομαλά και ότι έχει επιδείξει ενδιαφέρον αρκετά μεγάλος αριθμός γιατρών.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσινωντίδης, αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως θα υπάρξει εκείνος ο ικανοποιητικός αριθμός γιατρών, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι.
Οι κατάλογοι του ΟΑΥ για εγγραφή των Προσωπικών Ιατρών άνοιξαν την Δευτέρα (21/1) και θα είναι διαθέσιμοι για τρεις μήνες. Θα δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής σε ιατρούς, που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να εγγραφούν στο σύστημα.
Σε αυτή τη φάση οι κατάλογοι του ΟΑΥ έχουν ανοίξει για τους προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και τους παιδίατρους.
Η αίτηση εγγραφής θα υποβάλλεται μέσω της πύλης παροχέων, μέσω της ιστοσελίδας www.gesy.org.cy.
Η διαδικασία κυλά ομαλά μέχρι στιγμής
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσινωντίδης «η διαδικασία κύλησε πολύ καλά χθες, αφού υπήρξε ενδιαφέρον από πάρα πολλούς γιατρούς είτε να εγγραφούν, είτε να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής», ενώ σημείωσε επίσης πως υπήρξαν αρκετά τηλεφωνήματα στο Κέντρο Εξυπηρέτησης, ώστε να πάρουν πληροφορίες για τη διαδικασία, ειδικά γιατροί, που δεν παρακολούθησαν τα σεμινάρια που είχαν ξεκινήσει στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα και τα οποία θα συνεχιστούν και αυτή τη εβδομάδα στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, καθώς και στις 2 Φεβρουαρίου στην Πάφο.
Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα σεμινάρια, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ είπε ότι σε αυτά γίνεται μια παρουσίαση της διαδικασίας εγγραφής, αλλά ταυτόχρονα σε αυτά λύνονται τυχόν απορίες και γίνονται διευκρινιστικές ερωτήσεις, για το σχεδιασμό του ΓεΣΥ και την πρόταση του Οργανισμού, όσον αφορά την αποζημίωση.
«Γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μέχρι στιγμής. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Θα επεξεργαστούμε τις αιτήσεις που υποβάλλονται και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κάνουμε ανακοίνωση όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει μέχρι στιγμής αριθμός γιατρών, που έχουν σπεύσει να κάνουν εγγραφή, ο κ. Τσινωντίδης είπε πως ο Οργανισμός δεν θέλει ακόμα να δώσει αριθμό στη δημοσιότητα, για να σημειώσει ότι οι αιτήσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν κατά πόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να δοθούν κατόπιν αριθμοί που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε σχέση με τη διαδικασία και τον αριθμό των γιατρών, που πρέπει να συμπληρωθεί, ανέφερε ότι με βάση τον δυνητικό αριθμό γιατρών, που μπορούν να ενταχθούν ως προσωπικοί ιατροί για ενήλικες είναι γύρω στους 500 , ενώ σημείωσε ότι στον κάθε προσωπικό γιατρό αναλογούν 1.350 δικαιούχοι, με το όριο να αγγίζει τους 2.500.
Όσον αφορά τους παιδίατρους, ανέφερε ότι αναλογούν σε κάθε παιδίατρο 875 παιδιά, ενώ το όριο φτάνει στα 2.500.
«Πιστεύουμε», είπε, «ότι θα υπάρξει εκείνος ο ικανοποιητικός αριθμός που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι. Στόχος του ΟΑΥ είναι να εγγραφούν όλοι οι γιατροί διότι θα θέλαμε να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο δικαιούχος».
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ κάλεσε τους γιατρούς όπως μελετήσουν τα δεδομένα και να λάβουν τις αποφάσεις τους, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα.
Διάλογος με γιατρούς
Σε ερώτηση εάν ο διάλογος του Οργανισμού με τους γιατρούς έχει σταματήσει ή συνεχίζεται, ο κ. Τσινωντίδης διεμήνυσε πως «η πόρτα του ΟΑΥ είναι ανοικτή», σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί οι προτάσεις του Οργανισμού όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τους προσωπικούς γιατρούς, για τους παιδίατρους και για τους ειδικούς γιατρούς.
«Έχουμε δώσει τα στοιχεία που είχαμε συμφωνήσει μεταξύ του Οργανισμού και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) του και αναμένουμε τις απόψεις τους», είπε.
Εξάλλου, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι επαφές με επιστημονικές εταιρείες, που απευθύνονται στον ΟΑΥ, για να έχουμε συνάντηση για ενημέρωση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί κάποιο επίσημο ραντεβού για τις επόμενες μέρες με το Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά ούτε και με τον ΠΑΣΙΝ, ενώ σημείωσε ότι έχουν καθοριστεί ραντεβού με επιστημονικές εταιρείες εντός της εβδομάδας.
1η Ιουνίου η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, που αφορά την πρωτοβάθμια και εξωνοσοκομειακή φροντίδα, θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.
Εξάλλου, από την 1η Μαρτίου θα αρχίσει και η καταβολή των εισφορών στο Ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας με τους εργαζόμενους να καταβάλλουν το 1,7% των εισοδημάτων τους, τους εργοδότες το 1,85% (επί των εισοδημάτων του κάθε υπαλλήλου τους ξεχωριστά) και το Κράτος το 1,65%.
Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους το ποσοστό της εισφοράς για την πρώτη φάση εφαρμογής του ΓΕΣΥ καθορίστηκε στο 2,55% και για τους συνταξιούχους και εισοδηματίες στο 1,7%.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις