ΚΥΠΡΟΣ: Τραγική νομοθεσία: «Κύπριος σημαίνει Τούρκος υπήκοος» - Ζητούν άμεση τροποποίηση

ΚΥΠΡΟΣ: Τραγική νομοθεσία: «Κύπριος σημαίνει Τούρκος υπήκοος» - Ζητούν άμεση τροποποίηση

Επιεικώς τραγικά τα όσα γράφονται στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον καιρό της Αγγλοκρατίας και ακόμη δεν τροποποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, βρίσκεται πρόταση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου για αλλαγή πολλών ορισμών όπως γράφονται στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό και τρανταχτό παράδειγμα είναι ο ορισμός του Κύπριου, ο οποίος γράφεται ως εξής: «’Κύπριος’ σημαίνει πρόσωπο, το οποίο, ενώ ήταν πρώην Τούρκος Υπήκοος, απέκτησε ή δικαιούται να αποκτήσει Βρεττανική Υπηκοότητα, δυνάμει των περί Κύπρου (Προσάρτηση) Διαταγμάτων εν Συμβουλίω, 1914 έως 1943, και περιλαμβάνει τέκνο τέτοιου προσώπου το οποίο είναι ή δικαιούται να γίνει Βρεττανός υπήκοος και οποιοδήποτε απόγονο τέτοιου τέκνου το οποίο γεννήθηκε στη Δημοκρατία».

Ορισμός ο οποίος γράφεται, μεταξύ άλλων, στον «Ο περί Ερμηνείας Νόμος (ΚΕΦ.1)».

Με την τροποποίηση που προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ – και αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - «Κύπριος (θα) σημαίνει πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλαμβάνει πρόσωπο του οποίου ο γονέας ή οι γονείς είναι κυπριακής καταγωγής».

Πέραν τούτου, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως πολλοί είναι οι ορισμοί που «έμειναν» επί αγγλοκρατίας και δεν είναι καθόλου τιμητικοί, ενώ αξιοσημείωτο είναι γεγονός πως ο νόμος που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι γραμμένος ο μισός στην αγγλική γλώσσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απηύθυνε πρόσκληση στον Ερντογάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι η Κύπρος που δεν αναγνωρίζει την Τουρκία»

Απηύθυνε πρόσκληση στον Ερντογάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Δεν είναι η Κύπρος που δεν αναγνωρίζει την Τουρκία»

H Γαλλία μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει στην "Le Figaro" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που συζητά εδώ και καιρό με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

BEST OF TOTHEMAONLINE