Υπ. Γεωργίας: «Τα δάση μας δεν αποτελούν εφήμερο δικαίωμα αλλά εθνική κληρονομιά»

Υπ. Γεωργίας: «Τα δάση μας δεν αποτελούν εφήμερο δικαίωμα αλλά εθνική κληρονομιά»

Τα δάση και το πράσινο του νησιού μας δεν αποτελούν εφήμερο δικαίωμα, αλλά εθνική κληρονομιά, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την «Εβδομάδα του Δέντρου 2019» που διοργάνωσαν το  Λυκείο Δασουπόλεως και το Τμήμα Δασών.

«Όλοι εμείς, έχουμε ευθύνη να τα προστατέψουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω επέκτασή τους. Μόνο έτσι οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να ζήσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, που θα συμβάλει σε υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής», ανέφερε.

Στο νησί μας, πρόσθεσε,  το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, διαχειρίζονται τα δάση στη βάση της «αρχής της αειφορίας», έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

 «Ακολουθώντας σύγχρονες τάσεις και μεθόδους, το Τμήμα Δασών έθεσε στις άμεσες προτεραιότητές του την αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση του πρασίνου και την ανάπτυξη και αναβάθμιση δασικών χώρων αναψυχής, με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», είπε.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, συνέχισε, « το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο το Σχέδιο Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, που αποτελεί περιοχή με μεγάλη εθνική και περιφερειακή σημασία.  Όραμά μας είναι το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα να αποτελέσει το εθνικό πρότυπο για την αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο». 

Επιπρόσθετα, ανέφερε, « για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το Τμήμα Δασών, έθεσε σε εφαρμογή Σχέδιο Δράσης για βελτίωση του πρασίνου και αναβάθμιση του Εθνικού Δασικού Πάρκου της Παιδαγωγικής Ακαδημίας».

"Ακόμα, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020, που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και προστασία των κυπριακών δασών και την οικονομική ενίσχυση του Κύπριου αγρότη που επενδύει στη δασοπονία, διατέθηκαν άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ, με μέτρα που επικεντρώνονται κυρίως στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και στην ενίσχυση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τους ρόλου», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE