Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και μελετά επίσης άλλους τρόπους προκειμένου να αποκλειστεί η κινεζική Huawei από τους προσεχείς διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία, γράφει η Handelsblatt.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, συζητείται το να οριστούν πρότυπα ασφάλειας στα οποία η Χουάγουεϊ δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί, πράγμα που ουσιαστικά θα την αποκλείσει από τη διαδικασία.
Δεν αποκλείονται επίσης τροποποιήσεις της γερμανικής νομοθεσίας ως λύση της εσχάτης προσφυγής, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας έχει αλλάξει άρδην σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν διαβεβαίωνε τα μέλη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να αποκλειστούν προμηθευτές από τους επικείμενους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα ότι η Χουάγουεϊ είναι όργανο της κινεζικής κυβέρνησης και ότι ο εξοπλισμός της ενδέχεται να κρύβει "πίσω πόρτες" που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας να επιδίδονται ευκολότερα σε κατασκοπεία. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επανεξετάσει τη στρατηγική της ως προς τους προμηθευτές της.Αλλά και η γαλλική Orange ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει εξοπλισμό από κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς που σχεδιάζει.
Οι αναγγελίες αυτές των δύο κυρίαρχων εταιρειών του τηλεπικοινωνιακού τομέα στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές - αμφότερες ανήκουν εν μέρει στο Κράτος - ακολούθησαν τον αποκλεισμό της Χουάγουεϊ από διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων 5G σε χώρες που χαρακτηρίζονται στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, ιδίως στην Αυστραλία.
Η Χουάγουεϊ εξανίσταται, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται για την ασφάλεια του εξοπλισμού της είναι ανυπόστατες. Η ένταση όμως δεν παύει να ανεβαίνει, ειδικά μετά τη σύλληψη της κόρης του ιδρυτή της κολοσσιαίας κινεζικής εταιρείας και οικονομικής της διευθύντριας, της Μενγκ Ουάνγκζου, από τις αρχές του Καναδά κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, που ζητεί την έκδοσή της. Ο Ρεν Τζενγκφέι, ο ιδρυτής της Χουάγουεϊ, διαβεβαίωσε τη Χάντελσμπλατ πως η εταιρεία του δεν έχει λάβει ποτέ κυβερνητικό αίτημα να παραδώσει δεδομένα, παραβιάζοντας κανόνες ασφαλείας.
"Αγαπώ τη χώρα μου, υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά δεν θα έκανα ποτέ κάτι που θα μπορούσε να βλάψει οποιαδήποτε άλλη χώρα", τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Απο ΚΥΠΕ
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις