Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (16/1) με την ονομαστική ψηφοφορία η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή.
Η διαδικασία προβλέπει, πριν από τη ψηφοφορία, ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού οι οποίες αναμένεται να γίνουν σε τεταμένο κλίμα. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, θα εισάξει την Πέμπτη στις επιτροπές της Βουλής το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με στόχο η ψηφοφορία για την κύρωσή της να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Αν και η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξασφαλίζει τις απαραίτητες 151 ψήφους, η ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού με τις μετακινήσεις βουλευτών και τις διαγραφές από Κοινοβουλευτικές Ομάδες καθιστούν, πλέον, αμφίβολη την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά την απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Ποτάμι φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τη στάση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ποτάμι κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή. Αν και σημειώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο Ποτάμι δεν επιθυμούν, όπως λένε, να παράσχουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
«Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειώνεται ότι αν οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού δεν ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε δεν συγκεντρώνονται 151 ψήφοι. Αν και τυπικά η Συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η σημασία του ζητήματος απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις