Νέο σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι θα αποκτήσει η Ινδονησία

Νέο σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι θα αποκτήσει η Ινδονησία

Ένα νέο σύστημα προειδοποίησης ικανό να ανιχνεύσει τα τσουνάμι που προκαλούνται από τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει η Ινδονησία, λίγο μετά το τσουνάμι που έπληξε τη χώρα αφήνοντας πίσω του 429 νεκρούς. 


Η κατασκευή των εγκαταστάσεων της νέας δομής σήμανσης θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, όπως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της κυβέρνησης. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα ξεκίνησε τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις οι οποίες οδήγησαν στο τσουνάμι που έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Η απουσία συστήματος έγκαιρου συναγερμού εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν εντοπίσθηκε το τσουνάμι», παραδέχτηκε χθες ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο. «Τα σήματα έλευσης ενός τσουνάμι δεν ανιχνεύθηκαν και οι άνθρωποι δεν είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν», ανέφερε. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους, περίπου 150 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και 16.000 έχουν εκτοπιστεί ενώ πολλά κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν σημειώθηκε το τσουνάμι, σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, στα Στενά Σοντ, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα.

Το ηφαίστειο Ανακ Κρακατόα ήταν ενεργό εδώ και πολλούς μήνες, τόσο που μία σχετικά ασήμαντη έκρηξη σαν αυτή που συνέβη το Σάββατο δεν έπρεπε να προκαλέσει υπέρμετρη ανησυχία στον πληθυσμό.

Μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, η Ινδονησία έθεσε σε λειτουργία πολλούς σταθμούς παρακολούθησης για τσουνάμι, αλλά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών, βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνέχιση των συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα για την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.