ΚΥΠΡΟΣ: Καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση της εγγονής του – Αθωώθηκε από το Ανώτατο

ΚΥΠΡΟΣ: Καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση της εγγονής του – Αθωώθηκε από το Ανώτατο

Το Ανώτατο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση σε βάρος ηλικιωμένου για υπόθεση παιδεραστίας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»,  το Ανώτατο αθώωσε τον ηλικιωμένο που πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος σε 40 κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος της 9χρονης εγγονής του, για δύο λόγους. Λόγω της ποιότητας της μαρτυρίας της ανήλικης εγγονής του και γιατί υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, αφού σύμφωνα με την απόφαση, η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρουσίασε στην δίκη ουσιώδεις μάρτυρες, όπως οι γονείς της 9χρονης.

Ο 77χρονος, αφού κρίθηκε ένοχος αρχικά, για 40 αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ του Ιουνίου 2014 και Αυγούστου 2015, που διαπράχθηκαν στην οικία του κατηγορουμένου, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 7 ετών.

Ο λόγος που η Κατηγορούσα Αρχή δεν συμπεριέλαβε τους γονείς και τον αδελφό της ανήλικης στους μάρτυρες ήταν γιατί «δεν θα προσέφεραν ουσιώδη ή αξιόπιστη μαρτυρία».

Ωστόσο, το Ανώτατο εξήγησε πως αφού η ανήλικη, σε μία περίπτωση μετά που ισχυρίστηκε ότι την παρενόχλησε σεξουαλικά ο παππούς της, κατήγγειλε το περιστατικό αμέσως στον πατέρα και τον αδελφό της, επομένως εάν το επιβεβαίωναν θα αποτελούσε  στοιχείο ενισχυτικής μαρτυρίας ως άμεσο παράπονο. Επίσης, σημειώθηκε ότι η Κ.Α. μπορεί να επιλέξει να μην παρουσιάσει μάρτυρες εφόσον δώσει κάποια εξήγηση, αλλά στην προκειμένη «τέτοια εξήγηση δεν έδωσε, με αποτέλεσμα το Κακουργιοδικείο να αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το ίδιο εξήγηση και μάλιστα αυθαίρετη».

Το Ανώτατο διαφώνησε με την απόφαση του Κακουργιοδικείου αφού: «Περιορίστηκε μόνο στην υποκειμενική εντύπωση που αποκόμισε για την αξιοπιστία της (σ.σ. 9χρονης), χωρίς ταυτόχρονα να συσχετιστεί, αντιπαραβάλει και διερευνήσει αντικειμενικά τις εκατέρωθεν εκδοχές και χωρίς να θέσει την εκατέρωθεν μαρτυρία στο βάσανο της αξιολόγησης από απόψεως περιεχομένου και ποιότητας, ώστε η εντέλει αποδοχή της μαρτυρίας της ανήλικης να μην συναρτάται μόνο από την εξωτερική εντύπωση που προκάλεσε».

Εν τέλει, η απόφαση του Ανωτάτου, ήταν να αθωώσει την Πέμπτη (20/12) τον παππού της 9χρονης αφού έκρινε ότι: «Η μη κλήτευση των γονιών και του αδελφού της ανήλικης ως μαρτύρων από την Κ.Α. έπληξε το δικαίωμα του εφεσείοντα για δίκαιη δίκη, που αποτελεί από μόνο του στοιχείο για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, επιπρόσθετα από την ποιοτικά αδύνατη μαρτυρία της ανήλικης».

Σημειώνεται ότι η 9χρονη είχε μιλήσει αρχικά στην δασκάλα της στο Δημοτικό, για την σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν, όπως ισχυρίζεται, από τον παππού της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE