Ανοιχτό το ενδεχόμενο επ' αόριστον απεργίας λιμενεργατών στο λιμάνι Λεμεσού.
Εύθραυστη παραμένει η εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι Λεμεσού, καθώς οι λιμενεργάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επ` αόριστον απεργίας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου Λιμενεργασίας για άρση οποιονδήποτε απεργιακών κινητοποιήσεων και παραπομπή του θέματος της συλλογικής σύμβασης σε διαιτητικό δικαστήριο.
Κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, στη Λεμεσό, έγινε αναφορά σε εξαγγελθείσα επ` αόριστον απεργία των λιμενεργατών, από το ερχόμενο Σάββατο, κάτι που οι ίδιοι οι λιμενεργάτες δεν απέκλεισαν, όταν κλήθηκαν από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθούν.
Τελικές ωστόσο αποφάσεις, όπως μας επισημάνθηκε, αναμένεται να ληφθούν αύριο, κατά τις Γενικές Συνελεύσεις που προγραμματίζονται στα Επαρχιακά Γραφεία ΣΕΚ και ΠΕΟ, όπου οι συντεχνίες θα ενημερώσουν γύρω από τις εξελίξεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της οκταήμερης διορίας που είχαν δώσει στο Υπουργείο Μεταφορών και την εργοδοτική πλευρά.
Στο θέμα αναφέρθηκαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, η αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης καταδίκασε εκ μέρους της Ομοσπονδίας "την επ` αόριστον απεργία που εξήγγειλαν οι λιμενεργάτες στο λιμάνι Λεμεσού, κατά παράβαση των εργασιακών θέσμιων του τόπου μας και θέτοντας για άλλη μια φορά την κυπριακή οικονομία υπό αποκλεισμό".
Σημείωσε ότι η εκδήλωση αντίστοιχων συμπεριφορών "υφίσταται ως αποτέλεσμα της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου για τις απεργίες στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ζήτημα για το οποίο καλούμε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση να δράσει, προχωρώντας στη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες".
Τη διαφωνία της εξέφρασε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, λέγοντας πως "ο τρόπος για να επιλυθεί αυτή η διαφορά δεν είναι ο τρόπος που εισηγείται η ΟΕΒ, δεν είναι ποινικοποιώντας το δικαίωμα της απεργίας, ούτε νομοθετώντας για ένα ζήτημα που το έχουμε ρυθμίσει μέσα από τις διαδικασίες που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, δηλαδή τη συμφωνία για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, που φέρει την υπογραφή όλων των εμπλεκομένων στις εργασιακές σχέσεις αυτού του τόπου".
"Δυστυχώς, διαφαίνεται μια προσπάθεια από την εργοδοτική πλευρά με τη συναίνεση ή και την ανοχή κυβερνητικών φορέων, να επιβληθούν εκβιαστικά και αυθαίρετα νέες διαδικασίες, με αποφάσεις κατά πλειοψηφία, αυτές του Συμβουλίου Λιμενεργασίας, για άρση των απεργιακών μέτρων, επιβολή διαιτητικών δικαστηρίων και παραπομπή των λιμενεργατών που θα ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας, στο Λιμενικό Συμβούλιο", συμπλήρωσε.
Διαμήνυσε ακόμη ότι "αυτές οι ενέργειες είναι πρωτόγνωρες, εκτροχιάζουν τις εργασιακές σχέσεις και αποτελούν πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη", ενώ κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας να σεβαστεί το ρόλο που του αποδίδει ο κώδικας εργασιακών σχέσεων και να τερματίσει "ενέργειες που υποσκάπτουν και αδυνατίζουν αυτό του το ρόλο".
Είπε, τέλος, ότι ο τρόπος για να λυθεί η διαφορά είναι, με καλή πίστη, η εργοδοτική πλευρά να αφουγκραστεί "τις εύλογες ανησυχίες των εργαζομένων", ενώ διαμήνυσε πως "όσοι νομίζουν ότι με απειλές και απαγορεύσεις μπορούν να λύνουμε τα προβλήματα, τότε πρέπει να είναι και έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη που αυτή η θέση μπορεί να φέρει".
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ είπε πως η σημερινή κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού λυπεί ιδιαίτερα τη ΣΕΚ και πως "αυτή αυξάνει περισσότερο την υποχρέωση όλων να συνεργαστούμε περαιτέρω για να υπάρξει εργατική ειρήνη και εργασιακή ομαλότητα, στοιχεία που αποτελούν σοβαρά προαπαιτούμενα για πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη".
Τόνισε ακόμη πως η επίλυση τέτοιων προβλημάτων δεν μπορούν να εδράζονται σε αναταραχές και σε αντιπαραθέσεις "αλλά και ούτε μέσα από την προώθηση ιδεών όπως είναι η πρόταση που ακούσαμε για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών, γιατί όσο επιβλαβής είναι η μια είναι και η άλλη".
"Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα, γιατί πάντοτε υπάρχουν λύσεις και είναι πιο ανώδυνες και επωφελείς όταν προέρχονται μέσα από ένα διάλογο", είπε και εξέφρασε την πεποίθηση πως όντως υπάρχουν προοπτικές να ξεπεραστεί η διαφορά μέσα από το διάλογο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις